İran’da Gonabadi Dervişleri Polisle Çatıştı: 3 Polis Öldü

İran’ın Tahran kentinde Sufi bir tarikat olan Gonabadi dervişleri polisle çatıştı. Çatışma sonunda 3 polisin öldürüldüğü öğrenildi. Polislerin, silah kullanılarak değil, eylemciler tarafından kullanılan beyaz bir otobüsün çevik kuvvet polislerinin arasına girmesi sonucu öldüğü duyuruldu. Gonabadi dervişlerinin,  90 yaşındaki, tarikatın lideri Ali Nur Tabende’nin gözaltına alınmak istenmesi sonrası eylemler yaptıkları belirtiliyor. Polisin, tarikatın sevilen yaşlı üyelerinden Nimet Riyahi’yi de gözaltına aldığı öğrenildi.  Eylemler sonunda en ez 300 Gonabadi tarikatı dervişi gözaltına alındı.

 

Köken olarak Sünni tasavvuf dini öğretisine sahip olan, daha sonra Şiiliğe kayan tarikat, Şiiliği devletten farklı bir şekilde yorumladığı için, İran rejimi tarafından tehdit olarak görülüyor. Polis tarafından gözaltına alınan Ali Nur Tabende, daha önce İran rejimine yönelik eleştiriler yöneltmişti. Tabende, 1990’da dönemin Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’ye İran İslam Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan “Velayet-i Fakih” sisteminin politikalarını ve uygulamalarını kınayan bir mektup yazan 90 siyasetçiden biriydi. Tabende bu mektubu nedeniyle 8 ay hapiste kaldı.

İran’da, geçtiğimiz yıl sonu başlayan ve en az 30 kişinin yaşamını yitirdiği eylemler yaşanmıştı. Ülkede halen, başörtüsüne karşı sivil itaatsizlik eylemleri devam ediyor.