ABD-TC Arasında Şimdi de Ateşkesin Kapsamı Gerilimi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan “Suriye’de otuz günlük ateşkes” kararının ardından, Efrin saldırısının ateşkesin kapsamına girip girmediği tartışması, ABD-TC arasında var olan gerilimlere bir yenisini ekledi. TC Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BMGK’ye üye 15 üyenin oybirliğiyle aldığı 240 sayılı kararın Efrin saldırısını kapsamadığını iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise, yaptığı açıklamayla tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı. Nauert,  Efrin saldırısı kast edilerek “…BM’nin ateşkes kararına girmiyor mu? Türkiye’nin ateşkesi ihlal ettiğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir soru üzerine “Türkiye BM kararını tekrar açıp okumalı” dedi.

“Efrin Suriye sınırları içerisinde değil mi?” sorusuna Nauert, “Evet haritayı açıp bakarsanız, Suriye sınırları içerisinde olduğunu görürsünüz. Türkiye’ye bir kez daha açıp BM tarafından kabul edilen ateşkes kararını okumasını öneririm” diye yanıt verdi. Nauert daha sonra ateşkes kararından bir bölümü okuyarak söz konusu ateşkesin Suriye’nin tamamını kapsadığını belirtti.

Nauert, ateşkes metninin içerisinde sadece, cihatçı terör çeteleri El Kaide, Nusra ve IŞİD’in isimlerinin geçtiğini ve bunlara yönelik olanlar dışında her tür operasyonun ateşkes kapsamına girdiğini belirtti.