ABD’de Kilisede Silahlı Ayin

ABD’de bireysel silahlanma, ülkenin iç gündeminde üst sıralardaki yerini korurken, çok tartışılacak bir gelişme yaşandı. Son olarak Florida’da 17 kişinin yaşamını yitirdiği okul saldırısı etkisinin sürdüğü sırada, Pensilvanya eyaletindeki bir kilisede düzenlenen evlilik yeminini tazeleme ayinine din görevlileri ve nikah tazeleyecek çiftler silahlarla katıldı.

Katılımcılar ayine, sözde “barışı simgeleyen” beyaz kıyafetler ve  ABD’de düzenlenen silahlı saldırılarda sıkça kullanılan AR-15 tipi silahlarla katıldı.  AR-15 tipi silahlar, Florida’daki son saldırıda da kullanılmıştı. 250 çiftin katıldığı ayinde konuşan kilisenin kurucusu Sun Myung Moon, ABD Başkanı Donald Trump’ın öğretmenleri silahlandırma önerisine desteğini dile getirdi. Moon ayinde silahlanmanın “Tanrı tarafından kendilerine verilmiş bir hak” olduğunu iddia etti.

Kilisedeki ayin sürerken, dışarıda ise eylem vardı. Silahlanma karşıtı bir grup eylemci, silahlarla düzenlenen ayini protesto etti. Eylemciler arasında yer alan Lisa Desiena, “Kendimi korumak için silahlara ihtiyacım yok. Silahlar sadece öldürmeye yarar. Nokta. Silahlar katliam içindir ve burada bunu kutsuyorlar” dedi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör ve temsilciler meclisi üyeleri ile yaptığı toplantıda, siyasilere ülkenin en büyük silah lobisi olan Ulusal Silah Birliği’nden (NRA) “çekinmemelerini” söyledi.  NRA, seçim kampanyası sırasında Trump’a desteğini açıklamış, Trump da kampanyası süresince bireysel silahlanma hakkını destekleyen bazı açıklamalar yapmıştı.