İzmir’de Taşeron İşçiler İş Bırakacak

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 696 sayılı KHK ile yapılan ‘taşerona kadro’ düzenlemesi nedeniyle İzmir’deki kamu kurumlarında çalışan 6 bin taşeron işçisinin işsiz kalacağını, sorunun çözümü için adım atılmaması durumunda 6 Mart Salı günü yarım gün süreyle uyarı amacıyla iş bırakacaklarını açıkladı. Eylemin İzmir Valiliği önünde yapılacağı belirtildi.

İzmir’de kamu kurumları, kadroya alınan ve başvuruları reddedilen taşeron işçilerinin listelerini askıya çıkarmaya başladı. Yerel yönetimlerde güvenlik soruşturmasını geçemeyen, emekliliğe hak kazanan ve eski hükümlü olan yaklaşık 2 bin 500 işçinin iş akdinin askıya alınması sonrasında, diğer kamu kurumlarında da benzer uygulamalar ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı incelemeler sonucunda 1057 işçinin iş akdini askıya aldı. DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’nde ise 57 personelin başvurusu reddedilirken, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü’nde 282 işçi, Ege Üniversitesi’nde 207 işçi, Katip Çelebi Üniversitesi’nde ise 1057 işçi kadro dışı kaldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sendikanın yaptığı çalışmaya göre, İzmir’de 6 bin taşeron işçisinin, 2 Nisan’dan itibaren işsiz kalacağını belirtti.

DİSK’ in ve Genel-İş Sendikası’nın girişimi sonucu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun konuyla ilgili bir çalışmayı bu hafta gündeme alacaklarını kendilerine ilettiğini söyleyen Sarı, eski hükümlü işçilerin kadroya alınma süreciyle ilgili konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Memiş Sarı, DİSK’in 6 Mart’a kadar süreci takip edeceğini, herhangi bir çözüm önerisinin gündeme gelmemesi halinde üyeleri ile birlikte 6 Mart Salı günü örgütlü oldukları alanlarda yarım gün süreyle iş bırakacaklarını açıkladı. İş bırakan işçilerin, sendika ile birlikte İzmir Valiliği önünde kalabalık bir basın açıklaması yapacağı belirtildi.