Mısır’da Nil Nehri’yle “Alay Eden” Kadına 6 Ay Hapis

Mısırlı  pop şarkıcısı Şirin Abdülvahab, suyunun kalitesiyle “alay ederek” Nil Nehri’ni aşağıladığı iddiasıyla 6 ay hapse mahkum edildi. Kahire’de görülen davada mahkemenin verdiği cezaya bahanesi ise “yalan haber yaymak” ve “kamu düzenini bozmak” olarak belirtildi.
Birkaç ay önce sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Şirin Abdülvahab’a Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir konser sırasında bir izleyici, en popüler şarkılarından “Nil suyundan içtiniz mi?” adlı parçasını söylemesini istiyor. Şarkıcı da kendisine  “Nil’in suyunu içersem şistozomiyaz olurum” diye cevap veriyor.  Bilharyaz diye de bilinen şiştomiyaz, parazitlerin yol açtığı bir hastalık. Hastalığa yakalananlarda, vücüda deri yoluyla giren parazitler damarlarda yaşayan kurtcuklara dönüşüyor ve bu durum da bağışıklık sisteminin tepki vermesine ve organlarda hasara neden oluyor.
Müzisyenler Sendikası, bundan böyle Mısır sahnelerinde şarkı söyleyemeyeceğini ilan etti. Defalarca özür dilemesine rağmen henüz affedilmeyen Abdülvahab, O Ses Mısır’ın da jüri üyesiydi.

Kaynağını Mısır’ın güneyindeki Etiyopya’dan alan Nil Nehri, Mısır kamuoyunda oldukça hassas bir konu. Uzun yıllara dayanan Nil sularının paylaşımı sorunu, 2013’te  Etiyopya’nın büyük bir baraj inşa etmesinden sonra tırmanışa geçmişti. Aynı sorun nedeniyle Mısır, devrik diktatör Hüsnü Mübarek döneminde Etiyopya ile savaşın eşiğine gelmişti.

Mısır’da 1929 yılında, o dönemdeki sömürgeci devlet İngiltere, Nil Nehri’nin sularının yüzde 80 oranında kullanım hakkını Mısır’a vermişti. 1950’lerde imzalanan anlaşmada da Mısır’ın avantajlı konumu korunmuştu. Nehrin kaynağında bulunan bazı ülkeler ile Etiyopya ise 1929 yılında İngiltere’nin Mısır’a verdiği hakkın günümüzde geçerli olmadığını bu nedenle paylaşımın yeniden yapılmasını isterken, Mısır ile Sudan bu isteklere şiddetle karşı çıkıyor.

Etiyopya Nil üzerinde 4 baraj inşa etmek istiyor. Bunu da sulama amaçlı değil elektrik üretimi için yapmak istediğini belirtiyor. Benzer şekilde Mısır’ın da Nil Nehri üzerinde, Cemal Abdülnasır döneminde 1970 yılında inşa ettiği Aswan Barajı, oluşturduğu alüvyonlar nedeniyle tarımı olumsuz etkiliyor ve ekolojik tahribata yol açıyor.