İtalya’da Seçimler Yarın Yapılacak

İtalya’da 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi ve 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu için yarın seçimler gerçekleştirilecek. Halen iktidarda  Matteo Renzi liderliğindeki Demokrat Parti, Emma Bonino’nun Liberal Avrupa partisi, Giulio Santagata’nın Birlikte İtalya Partisi ve Beatrice Lorenzin’in merkezci Popüler Sivil Liste Partisi’nin oluşturduğu merkez sol ittifakın yer aldığı İtalya’da 51 milyon kayıtlı seçmen bulunmasına karşın seçimlere katılımın düşük olması bekleniyor. Ülkede Haziran 2016’daki yerel seçimlere katılım oranı %63’te kalmıştı.

İtalya’daki bilboardlarda seçim afişlerinin yanı sıra, geçtiğimiz ay gösterime giren bir filmin afişleri de göze çarpıyor. “Geri Döndüm” adlı film, (Sono Tornato), Hitler’in gizemli bir şekilde günümüz Almanyası’na dönüşünü senaryolaştıran Alman yapımı “Er Ist Wieder Da” (Geri Döndü) filminin İtalya’ya uyarlanmış versiyonu.

Yarın yapılacak seçimlere, İtalya’da son dönemde yükselen ırkçılığın gölgesinde gidiliyor. 3 Şubat’ta Macareta kentinde Luca Traini adlı bir ırkçı tarafından  Afrikalılara yönelik gerçekleştirilen ve en az 6 kişinin yaralanmasına yol açan  ırkçı saldırıyla tekrar gündeme gelen “faşizm tartışması”, ülkede seçim sürecine  damga vurdu. Saldırı Forza Nuova ve Casa Pound gibi, seçimlere de katılacak ırkçı gruplar tarafından sahiplenilmiş, Traini ise “kahraman” ilan edilmişti. Traini, son yerel seçimlerde aşırı sağcı Kuzey Ligi’nden aday olmuştu.

Irkçı faşist CasaPound yanlılarının 1 Mart’ta Roma’daki Pantheon meydanında yaptığı mitingten.

Seçimler öncesi ırkçı saldırılar göçmenler dışında anti-faşist gruplara da yöneldi.21 Şubat’ta  Perugia kentinde bir kişi,  Halka Güç (Potere al  Popolo) adlı partinin afişlerini asarken faşistlerce bıçaklandı.

Irkçılık ve faşizm karşıtları ise, ülke genelinde yarın yapılacak genel  seçimde yarışacak Forza Nuova, CasaPound ve Lega Norde(Kuzey Ligi) partilerinin miting ve  toplantılarının olduğu her şehirde sokağa çıkarak eylemler gerçekleştiriyor.

 

İtalya’da yarınki seçimlerde yarışacak partiler arasında, anketlerde %28 oranında oy potansiyeli olduğu iddia edilen popülist 5 Yıldız Hareketi öne çıkıyor. Kendisini “sistem karşıtı” olarak tanımlayan 5 Yıldız Hareketi’nin siyasi lideri ve başbakan adayı 31 yaşındaki Di Maio. 5 Yıldız, Donald Trump ABD başkanlığına seçildiğinde coşkulu kutlama mesajları yayınlamıştı. Hareket, Rusya lideri Valdimir Putin’e “sempatisiyle” de biliniyor ve bazı çevrelerce Rusya’dan gizli destek almakla eleştiriliyor.

%25-27 arası oy alacağı tahmin edilen iktidardaki merkez sol ittifak aynı bileşenlerle seçimlere katılırken, karşısında merkezden aşırılıkçılara doğru uzanan partilerin yer aldığı sağ ittifak bulunuyor. Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin liberal muhafazakar Forza Italya Partisi, Matteo Salvini’nin aşırı sağcı Kuzey Ligi, Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi ve Raffaele Fitto’nun hristiyan demokrat Biz İtalya’yla Partisi’nin oluşturduğu sağ ittifak için anketlerde %35-38 arası oy alacağı tahmininde bulunuluyor.

Sağ ittifakın en “sağında” duran İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin başındaki 41 yaşındaki Giorgia Meloni, daha önce Mussolini’nin faşist partisinin devamı olarak görülen hareketlerde yer aldı.