İSİG Raporu: Son 5 Yılda 580 Kadın İşçi Yaşamını Yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının ‘görünmeyenleri’: Kadın işçiler” başlıklı raporunu yayınladı.

Raporda, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınların yüzde 90’ından fazlasının sendikasız olduğu, yüzde 75’inin ise kayıt dışı çalıştırıldığı belirtildi.

Mevsimlik tarım işçilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerinde yer almadığının da belirtildiği raporda, “Ücretsiz aile işçiliği, ev eksenli üretim, gündelikçilik, bakıcılık gibi kadın istihdamının yoğun olduğu alanlar da yine verilerde yer verilmeyen kayıt dışı çalıştırma biçimleridir. Devletin, kadınlar açısından en çok iş kazasının yaşandığı sektörleri,verilerin dışında tutması ise kadın işçilerin emeklerinin ‘görünmez’liğini bilinçli bir politika ile hepten derinleştiriliyor” ifadelerine yer verildi.

Raporda 2013 ila 2017 yılları arasındaki yaşanan iş cinayetlerine ilişkin veriye göre ise beş yıllık süreçte en az 580 kadın yaşamını yitirdi.

Rapora göre 2017 yılında hayatını kaybeden 2006 işçiden 116’sı kadın. Kadınların  iş cinayeti sebebiyle en çok yaşamını yitirdiği işkolunun tarım/orman olduğu belirtildi.