Solucanlarda Gözlemlenen Rigor Mortis Evresi, Ölümle İlgili Yeni İpuçları Sundu

Rigor Mortis, yani Ölüm Katılığı, ölümden sonra kaslara yeterli ATP salınımı yapılamadığı için kasların katılaşması olayına tıp dilinde verilen isimdir. Kişinin yaşamını yitirmesinden yaklaşık 4 saat sonra başlayıp 30 saat sonra biten Rigor Mortis , kimi zaman bedenin doğrulmasına bile sebep olabiliyor.

Bilim insanlarının ölmek üzere olan bir solucanı gözleyerek ulaştıkları yeni bulgulara göre, Rigor Mortis’in her canlıda farklı şekilde gerçekleşebileceği sonucuna ulaşıldı. Yapılan gözlem, ölümle ilgili düşüncelerimizi değiştirecek bir kapı aralıyor.

Bizim için ölüm, kalbin durması ya da beynin fonksiyonunu kaybetmesi ve Rigor Mortis ise ölümden sonra yaşanan bir evre demek. Ancak veriler, ölmek üzere olan solucanın henüz canlıyken katılaşmaya başladığını gösteriyor.

Solucanın ölen hücreleri, komşu hücrelerin de ölmesine yol açarken bir yandan kalsiyum salınımıyla Rigor Mortis yaşanıyor ve katılık solucanın vücuduna yavaş yavaş yayılıyor. Bütün bu süreç solucanın -en azından bize göre- hala “canlı” sayıldığı bir anda gerçekleşiyor.

Gözlemi gerçekleştiren Londra Üniversitesi Araştırmacılarından, David Gems, gözlemlerinin yaşlılık kaynaklı ölümlere dair yeni bilgiler edinmemiz için çok önemli olabileceğini açıkladı.