Hollanda’dan Antep Belediye Başkanı’na: “Gelmesen Daha İyi Olur”

Geçtiğimiz yıl TC tarafından, 16 Nisan Referandumu öncesi iç politikada kullanışlı bir malzeme olarak yaratılan “Hollanda Krizi’nin” yıl dönümünde, Hollanda devleti Aantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Deventer kentini ziyaret etmesine karşı çıktı. Fatma Şahin, Cumartesi günü Hollanda’nın doğusundaki Deventer kentindeki Merkez Camii’nde Türkiye kökenli kadınlarla bir araya gelecekti.

Hollanda’nın AD gazetesinin haberine  göre, Hollanda makamları TC  ile memurlar düzeyinde yapılan görüşmelerde ziyaretin uygun olmayacağı mesajını iletti.

Bunun üzerine TC tarafının, Fatma Şahin’in ziyaretini iptal ettiği belirtildi. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Fatma Şahin’in ziyaretinin iptal edildiği bilgisini doğruladı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan krizde Hollanda hükümeti, 16 Nisan Referandumu öncesi Türkiye’den siyasilerin ülkelerinde miting yapmalarına izin vermeyeceklerini açıklamış, buna rağmen miting yapmakta ısrar eden ve Hollanda’ya giden  Aile Bakanı ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın 11 Mart’ta  sınır dışı edilmesiyle tırmanan gerginlik diplomatik krize dönüşmüştü. Aynı şekilde, Hollanda’ya gelmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni verilmemişti.

Bu gelişmelerin ardından, İstanbul’daki Hollanda Konsolosluğu faşist bir güruh tarafından basılmış ve bazı kentlerde milliyetçi-ırkçı eylemler yapılarak, referandum öncesi “evet” oyuna tahvil edilmek istenen milliyetçi motivasyon için önemli bir mesafe alınması sağlanmıştı.