The Independent Muhabiri Cockburn’den Efrin Saldırısı için “Halep ve Rakka” Benzetmesi

İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesinin Ortadoğu muhabirlerinden Patrick Cockburn, son yazısında, ÖSO adı altındaki cihatçı çeteler ve TSK saldırıları altındaki Efrin’e dair yorumlarını aktardı. Cockburn yazısında, Halep ve Rakka’da yaşanan yıkımla Efrin saldırısı arasında benzerlik olabileceğini belirtirken, yaşanacak sivil katliamlarına dikkat çekti. Patrick Cockburn yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

“…Efrin’de büyük çatışmalar yaşanacak ve bunlar muhtemelen, Doğu Guta, Rakka veya Halep’in doğusunda görülenler kadar yıkıcı ve kanlı olacak. YPG savaşçıları 2012’ye dek uzanan çatışma deneyimine sahip; bunun büyük kısmını IŞİD gibi fanatik düşmanlar karşısında edindiler. Muhtemelen şu olacak: Türk generaller sokak savaşında kaçınılmaz olan ağır kayıplardan sakınmaya çalışacak ve Afrin’i hava saldırıları ve top ateşiyle yerle bir edecek. Kaçınılmaz olarak, korkunç boyutlarda sivil kayıplar verilecek.”

Cockburn ayrıca, Efrin saldırısına dair “etnik temizlik” uyarısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Suriyeli Kürtler varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduklarına inanıyor. Türkiye’nin sadece Afrin’i değil, Kürtlerin kontrolündeki, Suriye topraklarının yüzde 25’ine denk düşen toprakları da ortadan kaldırmak istediğini düşünüyorlar. Bazıları, yenilginin, çoğunluğu oluşturdukları bölgeler arasında geleneksel olarak öne çıkan Afrin’deki Kürtlerin etnik temizliği anlamına geleceğine inanıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Afrin yüzde 55’i ile Arapların, yüzde 35 sonradan yerleştirilmiş Kürtler var ve yüzde 6-7 Türkmenler var. Bütün mesele Afrin’i gerçek sahiplerine teslim etmek” dediği konuşmasına atıfta bulunuyorlar. Kürt liderler arasında, Erdoğan’ın Halep’in kuzeyinde ve batısında, doğrudan veya dolaylı Türk kontrolü altında olacak bir Sünni bloku bölgesi yaratmayı planladığına dair bir şüphe var.”