Bir Garip İş Birliği; Rosneft

Küresel enerji şirketlerinin, özellikle son yıllarda dünya üzerindeki jeopolitik hareketler üzerindeki etkisi artmakta. Son on yıl içerisinde gerçekleşen savaşların, devletlerin ve şirketlerin enerji politikalarıyla ilişkili olduğu artık gizlenmeyen bir gerçek.

Bu enerji şirketlerinden biri, özellikle Suriye’deki savaşta yoğunlukla dillendirilen, Rusya’nın Rosneft şirketi. 2016’da özelleştirilmeye başlanan şirketin hisseleri, önce İngiltere ve İsviçre ortaklığındaki Glencore ve Katar devlet fonundan oluşan konsorsiyuma satılmış; sonrasında bu hisselerin bir kısmını Çinli enerji şirketi CEFC China Energy almıştı.

Son iki ayda, Çin devletine ait Huarong şirketi, CEFC China Energy’den büyük bir hisse alımı gerçekleştirdi. Böylelikle Rosneft’in ortaklarından biri Çin devleti haline geldi.

Enerji üzerinden gerçekleşen bu anlaşmalar, kapitalist şirketlerle devletleri birleştirirken; özellikle savaş bölgelerinde aktif aktör halinde bulunan devletler aracılığıyla bu küresel kapitalistler politik aktör kılınıyor. Küresel kapitalizm savaşta da, barışta da öldürmeye devam ediyor.