Derik Kayyumundan Newroz’a Yasak, Newruza Davet

MARDİN – Derik’teki ‘Newroz’ kutlaması için yapılan başvuruya aynı zamanda belediye kayyumu olan Kaymakam Hakan Kafkas, belediyenin bir programı olduğunu ve ikinci bir kutlamaya gerek duyulmadığını belirtti.

Verilen karar metinde “w” harfi ile “Newruz Bayramı” yazılması dikkat çekti. Mardin’in Derik ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 18 Mart’ta kutlanmak istenilen Newroz için İlçe Kaymakamlığı’na yapılan başvuruya izin çıkmadı. Aynı zamanda belediye kayyumu olan Kaymakam Hakan Kafkas imzalı kararın ret gerekçesinde ise, Derik Belediyesi tarafından yapılan başvuru gerekçe gösterilerek, “İkinci bir kutlamaya gerek duyulmadı” denildi.

HDP Derik İlçe Örgütü’ne gönderilen kararda şu ifadelere yer verildi:

“2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunun 11. Maddesi’nin (h ve m) fıkraları ve bendindeki yetkiler doğrultusunda, Milli güvenlik kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması, suç işlemenin önlenmesi, temel özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayiş korunması amacı ve ayrıca Newruz Bayramı daha coşkulu bir şekilde kutlanması için Belediye Başkanlığınca 12.03.2018 tarih ve 605 sayılı yazıları ile Kaymakamlığımıza yapılan Newruz Bayramı talebi üzerine, bütün kurumların katılımının sağlanacağını, ilçemizde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra vatandaş kitlesinin de katılımı ile Newruz Bayramının amacı doğrultusunda büyük coşku ve görkemli bir şekilde kutlanmanın yapılması tertiplenmiştir. Bundan dolayı İkinci bir kutlamaya gerek duyulmadığı; ilçemizde sağlanmış olan güven ve huzurun bozulmaması için Kaymakamlığımıza sunmuş olduğunuz 05.03.2018 tarihli Newruz Bayramı kutlaması talebiniz incelenmiş olup, söz konusu talebiniz uygun görülmemiştir.” ‘Newroz yazıldı’ Resmi kutlama dışında başka bir kutlamaya izin verilmeyeceği ifade edilen metinde dikkat çeken bir diğer önemli nokta, Kürtçe bir harf olan “w” harfi ile “Newruz Bayramı” yazılması oldu.

Kaynak- Mezopotamya Ajansı