Devlet Ankara’da Yer Altına Veri Üssü Kuruyor

TC; savaş, doğal afet, siber saldırı gibi olağanüstü koşullarda kurumları arasında veri akışının ve iletişimin kesintiye uğramadan çalışmasını sağlayacak bir üs kurmak için bir proje gerçekleştirecek. Ankara’da inşa edilecek olan ‘Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi’ Projesi, kritik devlet kurumlarında bulunan hayati öneme sahip ulusal verilerin yedeklenerek korunmasını sağlayacak.

Nükleer ve elektromanyetik saldırılarda dahi etkilenmeyecek olan merkez, dört ayrı bölümden oluşacak. Bu bölümlerden “Zone-1” olarak adlandırılan birim, yer altına gömülerek inşa edilecek. Ankara’da 308 bin dönümlük bir alanda kurulacak olan stratejik merkez, olası nükleer, kimyasal, biyolojik ve elektromanyetik saldırılar halinde, savunma sistemini devreye sokarak kendisini dışarıya kapatacak.

Yeni bir network ağı geliştirdiklerini ifade eden Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, “Bütün kamu kuruluşlarındaki verileri süreç içinde bu tesise taşıyacağız. TC’nin iki farklı coğrafyasında yedekli bir yapı oluşturmayı planlıyoruz. Veri merkezlerini yapmanın bazı kriterleri var. Ana yola, yaşam alanlarına belli bir mesafede olması gerekiyor. Fiber altyapı güzergahında olması gerekiyor. Bu kriterlere göre Ankara’da 308 bin dönümlük bir yer tahsisini yaptık” dedi.