“Sakin Şehir” Gökçeada, Taşocağı Tehlikesini de Atlattı

Altın madeni tehdidinin ardında Gökçeada şimdi de taş ocağı tehlikesini atlattı.

Kaleköy mevkisinde kumtaşı ocağı açılmasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başvurusu ilanı verilmişti. Taşocağı 47.37 hektar (473 bin 700 metrekare) alanın 7.4 hektarlık (74 bin 657 metrekare) kısmında gerçekleşecekti. Yapılması düşünülen alanın konumu ise birçok sakınca içeriyordu. Doğal sit alanı olan arazi, yoğun tarım yapılan büyük ovanın hemen yanında bulunuyordu. Yeni Bademli’deki köylülerin tarlaları ve ürünleri toza bulanırken adanın turizm merkezi olan Kaleköy de olumsuz etkilenecekti.

Gökçeada Gönüllüleri Derneği, ÇED başvurusunun iptalini Facebook hesaplarından yayınlanan bir mesajla paylaştı: “Duyarlı, yaşadığı, gönül verdiği yeri korumaya çalışan Gökçeadalılar ve Gökçeadayı sevenler ve gerçek haber yapan gazeteciler sayesinde taş ocağı ÇED başvurusu iptal edildi! Bu projeyi planlayan adalı arkadaşın geç de olsa doğru sonuca varması da hepimizi mutlu etti. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.”

Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, projenin iptal edildiğini sosyal medya hesabından, “Sakin adamız sakin kalmaya devam edecek. Sorun yok” sözleriyle paylaştı. TEMÇED Mühendislik firmasınca yapılan 1 Mart 2018 tarihli başvuruda sahada yıllık 40 bin ton üretim planlanıyordu. Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada 2011 yılında “cittaslow” (sakin şehir) unvanını almıştı.