Yeni Spielberg Filmi “Başlat: Ready Player One” Vizyonda: “Sanal Gerçeklik Etkili Bir Uyuşturucudur”

Ernest Klein’ın bilimkurgu romanı Ready Player One’ı sinemaya uyarlayan Steven Spielberg “sanal gerçeklik etkili bir uyuşturucudur” diyor. Başlat: Ready Player One filmi bugün gösterime girdi.

Tanıtımdan:

Yıl 2045, dünya karmaşa içindedir. İnsanlar Oasis adlı programla sanal yolculuğa çıkıp acılarını, üzüntülerini, umutsuzluklarını bir süreliğine unuturlar. Columbus Ohio’da yaşayan Wade Watts ebeveynlerini küçük yaşta yitirmiştir, gidecek hiçbir yeri yoktur. Karavan parkı tarzında üstüste yığılmış arabalardan oluşan yoksul semt Yığınlar’da yaşamaktadır. Buradaki insanlar umutsuz, üzüntü ve acıyla doludurlar. Karanlık, kötümser ortamdan kaçmak için arayış içindedirler. Tek kurtuluş Oasis adlı sanal gerçeklik programıdır. Teknik girişimci James Halliday ile ortağı Ogden Morrow 2025’te Oasis adlı ilk sanal gerçeklik programını piyasaya sunmuşlardır.

Oasis’e giren insanlar burada düşledikleri kimliğe bürünüp acılarını, üzüntülerini unutup olağanüstü zamanlar geçirirler. Gerçeklik gerçek olsa da korkutucudur, ürperticidir. Wade Watts, Oasis’te avatarı Parzival’a dönüşür. Öldükten sonra James Halliday ardından bir vasiyet bırakır: Hazine avı. Paskalya yumurtasının içine gizli bilgiler saklar. Üç anahtarı bulan kişi yarım trilyon dolar kazanacak aynı zamanda dünyanın en önemli ekonomik kaynağı Oasis’in sahibi de olacaktır.

Wade ve arkadaşları Samantha (Olivia Cooke), Helen (Lena Waithe), Daito (Win Morisaki), Sho (Philip Zao) hazine avına hep birlikte katılırlar. Rakipleriyse Yenilikçi Online Endüstrileri’nin çalışanlarıdır. IOI adlı şirketin yöneticisi Nolan Sorrento’nun tek amacı Wade ve arkadaşlarını skor dışı bırakıp Oasis’i ele geçirerek bol para kazanmaktır.

1980’lerin kült filmlerini, müziklerini, video oyunlarını, Tv şovlarını bir araya getirerek düşsel, nostaljik bir ortam yaratan Steven Spielberg görselliğin de doruğunda yer alıyor. Yazar Ernest Cline filmi Willy Wonka ile Matrix’in karışımı olarak tanımlıyor: Willy Wonka şeker ve çikolata yapmak yerine video oyunu tasarımcısı olsaydı dünyanın en büyüğü olurdu, altın bileti de garantilerdi”. Oasis’i tasarlayan James Halliday “gerçeklik, gerçek olan tek şeydir” cümlesiyle karşımıza çıkıyor. Hem geleceğe giden hem de geçmişe dönen Steven Spielberg “Gerçek dünyada yaşamayıp sanal dünyada yaşamak ilginç olsa gerek. Ama yitirdiklerimizi gözden kaçırdıklarımızı da hesaba katmalıyız elbette” diyor.