Sahra Çölü Büyüyor

1923’den beri toplanan verileri derleyerek yapılan yeni bir araştırmaya göre dünyanın en büyük çölü olan Sahra Çölü küresel iklim değişikliği sebebiyle büyüyor.

Araştırmada Sahra bölgesindeki yağmur düşüşündeki değişikliklerin arkasındaki nedenler incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre TC yüz ölçümünden yaklaşık 10 kat daha büyük olan çöl son yüzyılda yüzde 10 oranında büyüdü.

Bu durum Sahra çölü sınırında bulunan Sahel bölgesinde büyük sorunlara yol açıyor ama uzmanlar iklim değişikliğine bağlı çölleşmenin sadece bu bölgeyi etkilemediğini belirtiyor.

Araştırmayı yöneten, Maryland Üniversitesi’nde atmosfer ve okyanus araştırmaları yapan Profesör Sumant Nigam, araştırmalarının Sahra Çölü’nü ele aldığını ama diğer çöller için uygulanabilecek verilere sahip olduklarını belirtti.

Dünya nüfusunun devam eden artışı ile artık çöl sınırlarında yaşayanlar verimli toprakları çöle kaybetmeyi riske atamıyor. Her çöl gibi Sahra da, mevsimsel olarak büyüyüp küçülmekte ama bu araştırma çölün uzun dönemli büyümesini öne çıkarıyor.