Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’nde, İsrail 32 Kişiyi Katletti!

30 Mart Toprak Günü’nde başlayan ve 15 Mayıs Nakba Günü’ne kadar sürecek “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”nde bu sabah bir Filistinli daha katledildi. İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Mervan Avad Kudeyh ile beraber 30 Mart’tan bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 32’ye yükseldi.

Şu ana kadar 2 bin 850’den fazla yaralı olduğu bilinirken, Gazze’deki hastanelerde bulunan yaralılar arasında durumu ciddi olan çok sayıda insan var.

“Sürgün edildikleri topraklardan geri dönmeyi isteyen” ve Gazze’ye yönelik ablukayı protesto eden insanlara yönelik İsrail devletinin saldırıları ve şiddeti artarken, sözde Filistin duyarlılığına sahip devletler duruma ilişkin kınama açıklamaları dışında adım atmaktan imtina ediyor. “Uluslararası denge”yle meşrulaştırılmaya çalışılan tepkisizlik, TC başta olmak üzere birçok devletin İsrail politikası olma özelliği taşıyor.

Toprak Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

30 Mart 1976’da, bir İsrail vatandaşının, Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasıyla başlayan ve 6 Filistinli’nin katledilmesiyle devam eden olay “Toprak Günü” olarak anılıyor. Gaspa yönelik birçok protestoya neden olan bu olay, Filistin Direnişi’nin sembol günlerinden biri.