THY: Sendikalar Uçuşu Tehlikeye Atıyor

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen) adlı bağımsız bir sendikanın faaliyete geçmesi üzerine Türk Hava Yolları’ndan (THY) çalışanlarına bir mesaj gitti. Mesajda sendikal çalışmalar nedeniyle uçuş emniyetinin tehlikeye girdiği iddia edildi ve ‘izinsiz’ sendikal faaliyetlerin cezalandırılacağı bildirildi. Oysaki Daha geçen günlerde Hava-Sen yaptığı açıklamada yoğun çalışma saatleri nedeniyle bazı pilotların uçak kullanırken uyuya kaldığını söylemişti

THY hostes ve pilotlarına “İzin almaksızın çalışma saatleri içerisinde işyerinde yürütülen sendikal faaliyetler sebebiyle yaşanan olumsuzluklar uçuş personelimizin motivasyonuna zarar vererek, huzursuz çalışma ortamına neden olmakta ve CRM’i ( verimli bir uçuş için bilgi, donanım ve insan gibi kaynakların kullanımı) bozarak uçuş emniyetini tehlikeye sokmaktadır. İletişimin ve CRM’in özellikle uçuş personeli için ne kadar önemli olduğun bir kez daha hatırlatır, ortaklığımızın izni olmaksızın çalışma saatlerinde işyerlerinde bu tür faaliyetlerde bulunan kişilerin belirlenmesi veya şikayete konu olması halinde idari yaptırım uygulanacağı hususunda bilgilerinizi rica eder, emniyetli uçuşlar dileriz.” mesajını gönderdi.

Geçtiğimiz yıllarda da THY’de greve çıkan işçiler işlerinden atılmış ve grev hukuken yasaklanmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’deki havayolu şirketlerinde yapılan yönerge değişikliği ile pilotların maksimum art arda yapabileceği uçuş sayısı 6’dan 12’ye çıkarılmasının ardından Hava-Sen bir açıklama yapmıştı. Hava- Sen Genel Başkanı kaptan pilot İskender Çarkçı, “Bazı pilot arkadaşlarımız çok yoruluyor. Hepimiz insanız yorulunca vücut istemsizce uyur. Bu nedenle havada pilotlarda uyuyabiliyor” uyarısında bulunmuştu.