Kipa Marketten Sucuk ‘Çaldığı’ İddia Edilen Kediye 48 Saat Hapis Cezası(!)

Bodrum’un Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki Kipa isimli marketin şarküteri bölümünden ‘çALDIĞI’ sucuğu yerken market yetkilileri tarafından ‘yakalanan’ kedi, “Kamera var izlenmektedir, ellemeyin!” yazılı kağıt yapıştırılmış tel kafese kilitlenerek ‘cezalandırıldı’. Market yetkilileri, kafesi marketin arka bahçesine bıraktı.

Bu duruma tepki gösteren bir market işçisi, durumu cep telefonu görüntüledi ve Bodrum Hayvan Hakları Derneği’ne bildirdi. İhbar üzerine Ortakent-Yahşi Mahallesi’nde yaşayan 3 dernek üyesi Kipa markete gitti ve 48 saat sonra kedinin bırakılmasını sağladı.

Kipa süpermarketin yönetici yardımcısı Sebil E. ise niyetlerinin kediyi cezalandırmak olmadığını iddia ederek, “Bu kedi mağazaya çok alıştı. Bir şekilde içeri girerek sucuk ve pastırmaları çalıyor. Ürünlerin üzerinde dolaşıyordu. Daha önce de mağazadan şarküteri ürünü çalarken yakalayıp, Ortakent-Yahşi ve Turgutreis’te doğaya bıraktık ancak her defasında yine geldi. Hayvan dostu bir mağazayız, bu işi kediyi cezalandırmak değil, mağazadan uzaklaştırmak için yaptık. Aksi takdirde, Gıda Yönetmeliği’ne de uygun davranmamış olurduk. Sokak hayvanları için derneklerle çalışıp elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Burada kötü niyet aramanın doğru olmadığına inanıyorum. Yanlış anlaşılma var” sözleriyle kendini ve çalışanı olduğu marketler zincirini aklamaya çalıştı.

Karşılaşıldığında inanmak için iki kere okunacak kadar akıl dışı bu olay, kediye yaşatılanlar, açık hapishaneye dönen coğrafyamızda türcülüğün yanı sıra kapatma geleneğinin vardığı boyutları, toplum tarafından günden güne nasıl da içselleştirildiğini bir kez daha kanıtlasa da; gücü yetenin yetmeyene uyguladığı tahakküme karşı çıkan birilerinin hala var olduğunu da gözler önüne serdi.