NASA Uzaya Dondurulmuş Sperm Hücresi Fırlatacak

Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yakın gelecekte Mars’ta kurulabilecek bir yaşam alanında üreme faaliyetlerinin nasıl etkilenebileceğine dair veri araştırması yapmak için uzaya sperm hücresi yollayacak.

Micro-11 ismini taşıyan proje, sperm hücrelerinin uzayda ne gibi etkilere maruz kaldığını ve uzayda döllenmenin nasıl gerçekleşebileceğine dair sorulara cevap bulmayı amaçlıyor.

Bunun için yakın zamanda insan ve boğadan alınan sperm hücreleri Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) fırlatılacak. Boğa spermi ve insan spermi arasındaki küçük farklar, spermlerin kalitesini belirlemek için kolaylık sağlayacak.

Yol boyunca ağırlıksız ortama maruz kalacak olan hücrelerin, UUİ’nda çeşitli kimyasallarla uyarılarak harekete geçmeleri sağlanacak. Spermler, uzayda gerçekleştirdikleri hareketler gözlemlendikten sonra tekrar dünyaya gönderilecek. Dünyada yapılacak olan testlerde, uzay yolculuğunun hücrelerde ne gibi farklılıklara yol açtığı ve döllenmenin uzayda gerçekleşip gerçekleşemeyeceğine dair cevap aranacak.