4 Babun Varilleri Kullanarak Firar Etti

ABD Teksas’ta 35 yıl önce kurulan tesiste, bin 100’ü babun olmak üzere 2 bin 500 hayvanın bulunduğu  deney laboratuvarlarında 4 babun firar etti. Aşı ve ilaç test deneyleri yapılan tesisteki babunlar, boru şeklindeki betondan tüplerin, oyun parklarındakine benzer tırmanma aletlerinin ve bu haftaya kadar 55 galonluk varillerin yer aldığı bir açık alanda tutuluyorlar. Bu variller, hayvanların avlanma içgüdülerini kaybetmemelerini sağlamak için kurgulanmış. Varillerin içinde bulunan tahılları varilleri çevirip yere dökerek yiyorlar.

35 yıl önce kurulan tesisteki açık alan, duvarları sayesinde hayvanların kaçmasına engel oluyor. Ama geçen hafta babunlardan biri, bir varili dik şekilde duvarın dibine yerleştirip bahçe duvarının üstüne çıkmayı başardı. Onu gören diğer üç babun da aynı şeyi yaparak duvarın üstüne ulaştı. Dört maymundan üçü kaçarken biri kendi isteğiyle geri döndü. Kaçan babunlar, koruyucu maskeler ve kıyafetler giyen hayvan kurtarma ekipleri tarafından yakalanıp tesise geri getirildi. San Antonio bölgesinin yerel gazetesi KSAT’in verdiği bilgiye göre, çevre sakinleri tesisten kaçan babunların bulaşıcı hastalık taşıyor olabilecekleri konusunda endişe yaşadılar.

Deney Tesisin başkan yardımcısı Lisa Cruz, babunların zeka geliştiren ya da başka türden ilaçların deneylerinde kullanılmadıklarını, doğaları gereği bu kadar zeki olduklarını söylüyor. İçi tahıl dolu varillerin babunların yaşadığı alana yedi sekiz ay önce yerleştirildiği söyleyen Cruz, “Babunların bu koca varilleri nasıl dik hale getirdiği konusunda hiçbir fikrimiz yok. Muhtemelen tırmanmak için en yüksek noktaya ulaşma içgüdüsüyle bunu başardılar” açıklamasını yapıyor.

Kaynak: Gazete Duvar