Futbolun Mozart’ı, Nazi Selamı Vermeyen Tek Fulbolcu

Matthias Sindelar ismi Avusturya futbolu için çok büyük bir önem arz ediyor. Hem oynadığı futbolla hatırlanıyor hem de gizemli ölümüyle.

Taraftarlar Matthias Sindelar’a ‘Kağıt adam’ dese de bugün bile o ‘Futbolun Mozart’ı lakabıyla anılıyor.

Bugün Çekya sınırları içinde bulunan Kozlov’da 1903 yılında doğan Matthias Sindelar’ın ölüm tarihi ise 23 Ocak 1939. Yoksul bir ailenin çocuğu olan Sindelar 1924’te Austria Wien’de profesyonel futbol kariyerine başladı.

Almanya’nın İkinci DÜnya Savaşı öncesinde Avusturya’yı ilhak etmesi sonrasında Avusturya takımı formasını giyen bazı oyuncular Almanya Milli takımına alınmak istendi. Onlardan biri de Matthias Sindelar’dı. Avusturyalı futbolcu ‘Yaşlıyım ve sakatım’ diyerek Nazi Almanyası’nın teklifini reddetti. Hayır yanıtı veren tek futbolcu oydu. Birkaç kez çağrıldı, ancak her seferinde bir mazeret bularak hayır yanıtı verdi.

3 Nisan 1938’de Alman milli takımına gitmeyi kabul eden 5 Avusturyalı futbolcu için bir veda maçı düzenlendi. Avusturya ile Almanya bu maçta karşılaşıyordu. Maç öncesi düzenlenen seremonide Alman ve Avusturyalı futbolcular Nazi selamı verirken sadece Sindelar stadyumdaki Nazi üyelere bu selamı vermeyi reddetti.

Maç, Avusturya’nın 2-0’lık galbiiyetiyle tamalandı. Sindelar 1 gol attı ve gol sevincini doğrudan gidip Nazi otoritelerinin oturduğu tribünün önünde yaptı. Nazilerin tepkisini çeken Sindelar buna rağmen Avusturya’dan ayrılmadı.

Sindelar, 23 Ocak 1939’da eşi Camilla Castagnole’yla birlikte Viyana’da yaşadığı apartman dairesinde ölü bulundu.

Resmi açıklamada ölüm nedeni için karbonmonoksit zehirlenmesi gösterildi. Ancak buna kimse inanmadı. Tek bilinen Sindelar’ın evinin Nazi gizli polis teşkilatı tarafından sürekli izlendiğiydi.