Devletten Konut Krizi Hamlesi

Başbakan Binali Yıldırım, bugün Türkiye Bankalar Birliği’nin Genel Kurulu’nda konuştu. Ziraat Bankası’nın konut sektöründe stokları azaltmaya yönelik bir kampanya başlatacağını duyuran Yıldırım, kredi faiz oranlarının yüzde 1’e indirileceğini belirtti.

Ziraat Bankası’nın dışında da bankaların yer alacağı bir kampanyanın birkaç gün içerisinde açıklanacağını belirten Yıldırım’ın bu hamleyi, konut satışlarında artan düşüş eğilimi nedeniyle yapmaya hazırlandığı ekonomistlerin tahminleri arasında.

Bu tahminler ve devlet öncülüğünde başlatılan kampanyaların 2008’de ABD’de Mortgage Krizi öncesindeki kampanyalara benzediği açık. 2008’de ABD’de başlayıp tüm dünyayı etkisine alan kriz, emlak-bankacılık sektörüyle ilişkili olup bu sektörlerdeki pek çok şirketin iflas etmesine; sonrasında da bu şirketlerin kamulaştırılıp faturanın halka ödetilmesiyle kriz aşılmaya çalışılmıştı.

Uzun süreden beridir bahsedilen “emlak balonundaki” patlaklar bu devlet hamlesiyle yamalanabilecek mi bilinmez ama, ekonomide işlerin devlet açısından iyi gitmediği her geçen gün belirginleşmekte.