ABD: “İsrail’in Kendini Savunma Hakkını Destekliyoruz”

Suriye’deki savaş  sahası bahane edilerek, İsrail üzerinden yükseltilmek istenen ABD’nin İran’a yönelik geriliminde bugün, İsrail tarafından, işgal altında bulundurduğu Golan Tepeleri’ndeki askeri tesislerine Suriye’den saldırı yapıldığı bahanesiyle, Suriye’deki İran hedeflerine yönelik saldırıda bulunulmuştu.

Saldırı sonrası ABD’den ”İran rejiminin Suriye’ye İsrail’i hedef alarak saldırgan roket ve füze sistemlerini konuşlandırması, tüm Ortadoğu için kabul edilemez ve son derece tehlikeli bir gelişmedir”  şeklinde, bölgedeki yangına benzin taşıyan bir açıklama geldi. Açıklamada bu ve benzeri saldırıların sorumluluğunun  İran Devrim Muhafızları’nda olduğu iddia edildi. ABD’den yapılan açıklamada ayrıca, İsrail’in “kendini savunma hakkının” kuvvetle desteklendiği vurgulanarak, arka planında, Şii-Sünni gerilimi de katılarak Suudi Arabistan gibi devletlerin dahil olduğu ABD-İsrail ittifakında, Suriye üzerinden, İran’a yönelik tehdidin ucu açık bırakıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail’in yeni saldırı dalgasını, Suriye’ye yönelik savaşta ‘yeni bir aşama’ diye niteledi. Suriye Dışişleri’nin açıklamasında ”İsrail’in yıllarca  teröristleri destekleyerek perde arkasından müdahil olduktan sonra şimdi doğrudan müdahil olması, saldırganlıkta yeni bir aşamanın başladığını gösteriyor” denildi.