Dev Yapı-İş Sendikası, Batı Mahal Projesi İnşaatında Eylem Gerçekleştirdi

DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası, İstanbul Büyükçekmece’de Yalçınlar Fotoğraf ve Elektronik Ürünler AŞ tarafından yapımı devam eden Batı Mahal Projesi inşaatında çalışan üyesinin tazminatsız işten atılmasına karşı eylem gerçekleştirdi.

İ şçilerin sık sık “Sendika haktır engellenemez”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Atılan işçiler yalnız değildir” sloganlarını attığı eylemde basın açıklamasını Dev Yapı-İş Örgütlenme Daire Başkanı Sedat Aydın okudu.  Aydın basın açıklamasında: “Büyükçekmece’de bulunan Yalçınlar Fotoğraf  ve Elektronik Ürünler Ticaret AŞ’nin Batı Mahal Projesi’nde çalışan işçiler, zam talepleri karşılanmayınca daha iyi bir ücret almak, insanca çalışma ve barınma koşulları için sendikamıza üye olmuş ve geçtiğimiz günlerde haksız nedenle asılsız gerekçeler sonucu işten atılmaya başlanmıştır.” dedi.

Ücretlerin arttırılmasını ve daha iyi çalışma koşullarını istemenin işten atılma sebebi olamayacağını söyleyen Aydın, “Şantiyede İSG kurullarına ilişkin uygunsuzlukların defalarca dile getirilmesine rağmen birçok kararın uygulanmadığını dile getirdi. Çalışma Bakanlığı ALO 170 hattına haber verildiği, üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hâlâ teftişin beklendiğini söyledi.

İnşaat işçilerinin yıllardır ölüme terk edilmiş olduğunu ifade eden Aydın: “Ekmeğimiz ve ölüm arasında ince bir çizgide yaşamak istemiyoruz. Yalçınlar Fotoğraf  ve Elektronik Ürünler Ticaret AŞ’nin projesinde işler büyük bir oranda bitti. İş makinelerini başka bir firmaya devretmiş ve operatör olarak çalışan arkadaşlarımızı basın kuruluşlarında çıkan haberin ardından ihbar ve kıdem tazminatları verilerek işten çıkardı. Operatör arkadaşlarımızın işten çıkarılmasından 5 gün sonra saha formeni olarak çalışan arkadaşımız asılsız iddialar ile haksız bir şekilde işten çıkarıldı. Üyemiz Soner Atalay iş tanımında olan işleri yaptığı için işten çıkarılmış ve asılsız iddialar ile gerekçeler uydurulmuştur” dedi.

4 Mayıs Cuma günü yapılan görüşmede patronun tazminat ödemesi için sendikadan istifa şartını getirdiğini aktaran Aydın, “Arkadaşlarımızla yaptığımız toplantı sonrası eylemlere başlama ve haklarımız alınana kadar eylemleri devam ettirme kararı alınmıştır. Buradan  Yalçınlar Fotoğraf ve Elektronik Ürünler Ticaret AŞ’ye şu çağrıyı yapıyoruz. İşten atmaları  durdurun. Yıllardır bu firmaya emek veren sendikaya üye olana kadar hiçbir sorun yaşamayan Soner Atalay arkadaşımızın  tüm haklarını ihbar ve kıdem tazminatlarını ödeyin” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel