İBB’nin İddiası: İstanbul’un Atık Sularının Yüzde 99’u Arıtılıyor(MUŞ)

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nde arıtılan atık suları Marmara Denizi’nin dip akıntısıyla buluşturacak deniz deşarj boru hattının son 200 metresinin denize indirilmesi törenine katıldı.

İstanbul’daki atık suların yüzde 99’unun arıtıldığını iddia eden Uysal, “Marmara Denizi’ndeki kirliliğin önlenmesine ve bütün atık suların arıtılmasına yönelik master plan yapıyoruz. Gemilerin denizi kirletmesini önlemek için çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

Geçmişte atık suların arıtılmadan denize derin deşarj edildiğini hatırlatarak Uysal, “Bugün yaptığımız iş, ileri biyolojik arıtılan, kullanılabilir derecede temiz hale gelmiş suyun derin deşarj edilmesidir. Bu sular dünyadaki birçok ülkede ikinci kez kullanıldığı halde bizim İstanbul’da su sıkıntımız olmadığı için bu suları ya sanayide ve park bahçe sulamasında kullanıyoruz ya da denize deşarj ediyoruz. Böyle bir saf suyu neden derin deşarja vermenin maliyetine katlanıyoruz? İçindeki bütün zararlı maddeler ve mineraller yok olarak saf su haline gelmesine rağmen, denizdeki canlı ve balık yaşamının etkilenebileceği düşüncesiyle temiz suyumuzu da derin deşarj ediyoruz.” dedi.