Milliyetçi-Muhafazakar İttifakta Bir Çatlak da Ekonomide

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, döviz kurlarının yükselmesine yol açan “Faiz sebep,enflasyon sonuç” içerikli  açıklamaları sonrası, dün itibarıyla ABD Doları 4.90’ları aşmıştı. Gece saatlerinde ise, Erdoğan’ın tüm ayak diremelerine karşın 3 puanlık faiz artırımına gidilmişti. Bu artış sonrası dolar kurundaki yükselme kısmen durmuştu.

Bu yaşananlar sonrası bir açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Sefer Aycan, kamuoyunda “Cumhur İttifakı” olarak bilinen ve AKP-MHP-BBP gibi milliyetçi-muhafazakar partilerin oluşturduğu koalisyonda son günlerde hissedilen görüş ayrılıklarına bir yenisinin eklendiğini ortaya koydu. Aycan açıklamasında, Erdoğan’ın ekonomiye olan müdahalelerine dair, Sayın Cumhurbaşkanı para politikalarına müdahale ediyor. Bence etmese daha iyi olur. Merkez Bankası’nın para politikalarına karışmamak lazım” sözlerini sözledi.

Söz konusu ittifakta seçimler yaklaşırken gün yüzüne çıkan çatlaklardan bir geçtiğimiz günlerde MHP lideri Devlet Bahçeli ile AKP’li bazı yetkililer arasında, “af konusunda” yaşanmıştı. Bahçeli, hapishanelerdeki çete liderlerini kast ederek bir af çıkarılması gerektiğini dile getirmiş, ancak bu talep AKP tarafından, olası bir affın 24 Haziran seçimlerinde bir oy getirisinin olmayacağı öngörülerek “gündemimizde yok” şeklinde geri çevrilirken bu durum, ittifakta birtakım huzursuzlukların var olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Milliyetçi-muhafazakar “Cumhur İttifakı’nda” benzer bir huzursuzluğun da, ittifakın en küçük bileşeni BBP özelinde yaşandığı biliniyor. Bu hafta içinde YSK’ye teslim edilen aday listeleri içinde,  BBP Genel Başkanı Mustafa Destici hariç, 17 BBP’linin seçilemeyecek sıralara konması sonrası, İslam-Türk sentezcisi faşist partinin ittifaktan çekilmeyi gündemine alacağı haberleri medyaya sızdırılmıştı.