Fenerbahçe’de Bir Dönem Kapandı: Ali Koç Başkan

Fenerbahçe Spor Kulübü Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ikinci gününde oy kullanma ve oy sayım işlemi tamamlandı. Alınan sonuçlara göre, 15 Şubat 1998’de Vefa Küçük’ü 1 oyla geçerek başkanlığa gelen ve 20 yıldır Fenerbahçe başkanlığını yürüten Aziz Yıldırım dönemi kapandı. Ali Koç’un aldığı 16.092 oya karşı Yıldırım, yaklaşık üçte biri 4.644 oy alabildi. Toplam 21 bin 350 oyla tarihi kongreye  rekor katılım sağlanırken, kongrenin yapıldığı stadın içi ve dışında da on binlerce kişi toplandı.

30 Ocak 2008’den bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi olan, Fenerbahçe’nin yeni başkanı Ali  Koç, Şubat 2016’dan bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili sıfatıyla aile şirketlerinin patronluğunu yapıyor. Ali Koç aynı zamanda, devlet denetiminde bir “STK” görünümünde olan  DEİK’de (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) yönetim kurulu üyeliği ve patron örgütlenmesi TÜSİAD’da yönetim kurulu başkan yardımcılığı da yaptı.

Fenerbahçe’de 20 Yıllık Aziz Yıldırım Dönemi

Aziz Yıldırım, başkan olduğu süre boyunca Fenerbahçe, sportif başarı ya da başarısızlıkları kadar, yaşadığımız coğrafyanın yakın dönem iktidar çekişmelerinden de payını aldı.

3 Temmuz 2011’de, devlet iktidarının o dönemki ortağı Cemaat tarafından yapılan şike operasyonu sonrası Aziz Yıldırım bir süre hapis yatarken, kulübün aynı yıl kazandığı lig şampiyonluğu hakkında şaibe söylentileri yayıldı. 3 Temmuz Operasyonu’na tepki gösteren Fenerbahçe taraftarları da o dönem sokaklarda protesto gösterileri yapmıştı.

 

Fenerbahçe, Aziz Yıldırım’ın 20 yıllık başkanlığı boyunca, sportif olarak da inişli-çıkışlı bir grafik izledi. Başkanlığı döneminde, futbol takımında 17 farklı teknik direktörle çalışan Yıldırım’ın Fenerbahçe’si, 10 yıldır Şampiyonlar Ligi’ne katılamıyor 4 sezondur da kupa kaldıramıyordu. Aziz Yıldırım’la 2005-2006’da ve 2011-2012’de Galatasaray’a, 2009-2010’da Bursaspor’a son maçlarda kaptırılan şampiyonluklar gibi travmalar yaşayan Fenerbahçe, 2007-2008 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale çıkmayı başardı. 2012-2013 sezonunda ise UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynadı. Kulüpler bazında, Yıldırım döneminde en büyük başarılar ise erkek basketbol ve kadın voleybol branşlarında yaşandı.  Fenerbahçe erkek basketbol takımı geçtiğimiz yıl Euroleauge şampiyonluğuna ulaşırken, kadın voleybol takımı ise, 2010’da  Kulüplerarası Dünya Şampiyonası’nda Dünya ve  2012’de  Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali’nde Avrupa Şampiyonluklarına ulaştı.