Bask Özerk Bölgesi’nde Bağımsızlık Referandumu İçin 200 Kilometrelik İnsan Zinciri

İspanya’nın kuzeyinde bulunan Bask Özerk Bölgesi’nde, bağımsızlık referandumu gerçekleştirilmesi için 200 kilometrelik insan zinciri oluşturuldu.

Donostia/San Sebastian şehrinden başlayan insan zinciri, on binlerce kişinin el ele tutuşmasıyla Gasteiz/Vitoria şehrinde bulunan parlamento binasına kadar uzandı. İnsan zinciri eylemi “Guru Esku Dago-Bizim Elimizde” grubu tarafından düzenlendi.

Basklıların belirgin bir çoğunluğu İspanya’dan ayrılmak istemiyor. Ancak yine aynı çoğunluk, halkın buna dair bir referanduma gitme hakkının bulunduğunu da söylüyor

1975’de Franco’nun ölümünü ardından 1978’de kabul edilen yeni anayasada “İspanya toprakları bölünmezdir” ibaresi mevcut. Bu durum geçtiğimiz sene Katalonya tarafından bölgesel bir referandum ile değiştirilmeye çalışılmış ve İspanya devleti referanduma ve eylemlere şiddetli bir şekilde saldırmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda ise Katalan referandumu sırasında yapılan saldırıların arkasındaki muhafazakar “Halkın Partisi” başkanı ve Başbakan Mariano Rajoy gensoru önergesiyle iktidarı bırakmak zorunda kalmıştı.

Gerçekleşen saldırılar yüzünden meclisteki muhalefet ve halk tarafından yoğun eleştirilere maruz kalan Rajoy yerini, kendisini gensoru önergesiyle koltuktan alan sosyalist parti lideri Pedro Sanchez’e bıraktı.

Pedro Sanchez’in yaptığı ilk açıklamalardan biri de Katalan Hükümeti ile yeni görüşmeler yapmak istediğine dairdi. Bask ile ilgili yapacağı açıklamalar ise merak konusu.