İşkenceyle Gözaltına Alınan Liseliler İnsan Hakları Derneği’nde Basın Toplantısı Düzenledi

8 Haziran günü “Karne Karşıtı Eylem” yaptıkları sırada polis tarafından işkenceyle gözaltına alınan liseliler İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

 

Polisin kendilerine uyguladığı şiddeti bütün detaylarıyla anlatan liseliler, bütün baskılara rağmen mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Basın metninin okunmasından sonra söz alan Medyan Haber muhabiri, Hakan Aktuğ Gültürk  kendisine ve bir liseli kadına uygulanan çıplak arama dayatmasından da bahsetti.

 

Basına ve Kamuoyuna

5 ayrı lise örgütlenmesi olarak 8 Haziran günü Kadıköy Süreya Operası önünde karne karşıtı bir basın açıklaması yapacağımız bir yürüyüş düzenlemek istedik. Süreye Operası önünde toplanmaya başladığımız esnada kendisini polis olarak tanıtan şahıslar herhangi bir yürüyüş gerçekleştirdiğimiz takdirde müdahalede bulunacaklarını söyleyerek bizi tehdit ettiler. Biz ise yürüyüşün hukuka herhangi bir aykırılık teşkil etmediğini, karne günü eğitim sistemini eleştirmenin en doğal hakkımız olduğunu belirttik.

Ancak eyleme başladığımızda pankartımızı açar açmaz çevik kuvvet polislerinin yoğun işkence içeren psikolojik ve fiziksel saldırısına uğradık ve 18 arkadaşımız bu esnada yüz üstü yerlere yatırılarak ters kelepçeyle gözaltına alındı. Gözaltı aracına götürülen arkadaşlarımız burada da demir kelepçeyle başlarına vurularak polisler tarafından darp edildi. Daha sonra eylem alanına gelen yeni polislerle, araç içinde işkencenin dozu daha da arttırıldı. Ayrıca arkadaşlarımız, kendilerine işkence uygulanırken yoğun hakaretlere de uğradılar.

Gözaltına alınmamızı protesto eden çevredeki halktan ve saldırı anını görüntüleyen muhabirlerin de gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 22’ye yükseldi.

Gözaltına alınma sırasında uğradığımız şiddete karşı çıkan avukatımız da darp edildikten sonra 5 polis tarafından gözaltına alınmaya çalışıldı.

Gözaltına alınan arkadaşlarımız İskele Karakolu’na götürülerek sebepsizce havasız araç içinde saatlerce bekletildi.

Daha sonra biri muhabir olmak üzere iki arkadaşımız “bir şey sakladıkları” bahanesiyle araçtan indirilerek karakola götürüldü ve orada çıplak arama işkencesine tabi tutuldu.

Gözaltına alınan arkadaşlarımızdan bir arkadaşımızın polis şiddeti sırasında başı yarıldı ve bir süreliğine bilincini kaybetti. Polisler kanamayı gördüğü halde arkadaşımızı bir an önce hastaneye götürmek yerine araç içinde tekrar darp etti. Ayrıca bu arkadaşımızla beraber bir çoğumuza elektroşok verilerek işkence sürdürüldü. Bir arkadaşımızın saldırı sırasında aldığı darbeler yüzünden saatler sonra götürüldüğü hastanede kolu alçıya alındı.

Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılırken iki arkadaşımızın telefonları verilmedi ve bu durum tutanağa da geçirilmedi.

Bu nedenle yaşadıklarımızı kamuoyuyla paylaşmayı önemli görüyoruz. Çünkü ana akım medya işkenceyle gözaltına alınmamızı örtbas ederken bizi terörist olarak göstermeye çalışıyor. Polisin gözaltına aldığı muhabirin 25 yaşında olduğu vurgulanarak “Bu mu liseli?” diye manşetlere çıkarılarak bu algı yerleştirilmeye çalışılıyor.

Biz liseliler olarak karne karşıtı eylem düzenlemeye her türlü saldırıya karşı her yıl devam edeceğimizi buradan bir kez daha belirtiyoruz. Terör ortamını doğuran bizim gerçekleştireceğimiz yürüyüş ve protesto değil onlarca liseliye işkence uygulayarak gözaltına alanlardır. Liseliler olarak her türlü baskıya şiddete işkenceye karşı sözümüzü söylemeye devam edeceğiz.

  • Devrimci Liseliler
  • Devrimci Liseliler Birliği
  • Lise Anarşist Faaliyet
  • Liseli Öğrenci Birliği
  • Özgür Lise