Suruç Provokasyonu’nda Sorular, Yalanlar ve Gerçekler

Dün Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP adayı İbrahim Halil Yıldız’ın “esnaf ziyareti” gerçekleştirdiği sırada Yıldız’ın korumalarının, kendilerine tepki gösteren esnafa silahla saldırması sonra yaşanan provokasyonda yaşamını yitirenlerin sayısı 5’e yükseldi.

Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafın “Size verecek oyumuz yok” söylemi üzerine başlayan provokasyonda  Hacı Esvet Şenyaşar’ın oğlu Celal Şenyaşar olayların başladığı yerde yaşamını yitirmiş, 2 kardeşi de Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Oğulları için hastaneye giden Şenyaşar, burada AKP’lilerin saldırısına uğramış, Hacı Esvet Şenyaşar linç edilerek, oğlu Mehmet Şenyaşar ise yaralı halde hastane içinde oksijen tüpü kafasına vurularak katledilmişti. Saldırgan gruptan da İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Ali Yıldız ve bir koruması yaşanan çatışmada ölmüştü.

Provokasyon sonrası hastane önünde toplananlara ise polis biber gazı ve coplarla saldırdı.

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın iki gün önce sosyal medyaya düşen, İstanbul “Mahalle Başkanları” toplantısında yaptığı ve “HDP’liler üzerinde çok farklı çalışacaksınız” talimatını verdiği konuşmayı akıllara getiren provokasyon sonrası devlet medyası ve yetkilileri tarafından, saldırıya uğrayan ve yaşamını yitiren Şenyaşar ailesi “saldırgan” olarak yansıtıldı.

Saldırı devletin yarı-resmi propaganda organı A Haber’de bu şekilde yansıtıldı.

Valilik ise yaşanan provokasyonla ilgili açıklamasında 3 kişinin öldüğünü, 9 kişinin yaralandığını duyurdu. AKP’lilerin silahlı saldırısının “iki grup arasında çıkan olay” olarak nitelendirildiği açıklamada “Olayda, biri Sayın Milletvekilinin yakını olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetmiş 9 kişi de yaralanmıştır. İkisinin durumu ağır olan yaralılardan beşi Sayın Vekilin yakınlarından oluşmaktadır.” denildi.

Provokasyona ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de,  yazılı bir açıklama yayımladı.

Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek açıklamasına başlayan TTB, provokasyon sonrası yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi içinde de saldırıların devam ettiğinin altını çizdi. TTB açıklamasında, 112 ambulanslarının hizmet vermesinin engellendiği de belirtildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da, sosyal medya hesabından tahrip edilmiş bir kamera fotoğrafını “Suruç’da hastanede kameralar tahrip edilmiş, saldırı planlı görünüyor!” notuyla paylaştı.

CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Gören de Hacı Esvet Şenyaşar ile oğlunun hastanede katledildiği bilgisini doğruladı. Gören şöyle konuştu: “İbrahim Halil Yıldız ve kardeşleri bir esnafın, tuhafiyecinin dükkanına giriyor. Esnaf da duruma tepki gösterince silahlı kavga çıkıyor. Onlar da saldırıyor. Hastaneye götürülen baba ve oğlu da orada katledildi.” İrgil sosyal medya hesabından şu soruları sordu:

– Bir insan kendi dükkanında gelen heyete silahla saldırır mı?
– Saldırdı diyenlerden 3 ölü, saldırılanlardan ise bir ölü var
– Saldırdı denenler yaralı hastaneye gidiyor, hastanede intihar mı ettiler?”

Öte yandan, yine sosyal medyaya saldırgan AKP’li grubun başını çeken milletvekili adayı Yıldız’ın 16 Nisan Referandumu günü, 20 silahlı adamıyla bir okulu bastığı, sandık başkanı ve görevlileri rehin aldığı görüntüleri yayınlandı.