Makedonya ve Yunanistan İsim Krizi İçin Prensipte Anlaştı

Yunanistan ve Makedonya(FYROM) arasında yaklaşık çeyrek asırdır süren isim krizi, iki ülke arasında bugün imzalanan bir anlaşmayla çözülmek için büyük bir aşama kat etti.

Nikos Kotzias ve Nikola Dimitrov

Anlaşma, iki ülkenin sınırında yer alan Psarades köyünde düzenlenen bir törenle imzalandı. Yunanistan adına Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ve Makedonya adına ise Kotzias’ın mevkidaşı Nikola Dimitrov imza attı.

İmzalar atılmadan önce kürsüye çıkan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, anlaşma için, ‘Bu, halklarımız için cesur, tarihi ve gerekli bir adımdı” yorumunu yaptı.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ise, “Ülkelerimiz geçmişi arkasında bırakıp geleceğe bakmalıdır. İkimiz de ileriye dair bir adım atmak için gereken bütün riskleri almaya hazırız.” dedi.

İsim krizinin çözülmesiyle birlikte Makedonya’nın -yeni ismiyle- Avrupa Birliği ve NATO’ya dahil olması yönündeki Yunanistan vetosu da kalkmış olacak.

Yeni İsim: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
Zoran Zaev ve Alexis Tsipras, imzalar atılmadan önce kürsüde konuşurken.

İki ülke arasında ortaklaşılan isim Kuzey Makedonya Cumhuriyeti (Republika Severna Makedonija) oldu. Ancak imzalar atılıp iki ülke arasında prensip anlaşması yapılması şimdilik yeterli değil. İlk olarak Makedonya parlamentosundan geçmesi gereken anlaşma daha sonra sonbahar aylarında yapılacak olan referandumda da kabul edilmeli.

İki Ülkenin Milliyetçilerinden Tepkiler Var
Alexis Tsipras gensoru oylamasından önce konuşurken.

Cumartesi günü Tsipras için, ana muhalefet partisi “Yeni Demokrasi” lideri Kyriakos Mitsotakis gensoru önergesinde bulunmuştu. Ancak, Tsipras’ın anlaşma için çok fazla taviz verdiği öne sürülerek sunulan önerge 127’ye karşı 153 oyla reddedilmişti.

Gensoru oylaması sırasında gerçekleşen eylemlere polis biber gazıyla saldırdı.
  • Gensoru oylaması sırasında pek çok Yunan milliyetçisi sokaklarda eylem düzenlemiş ve çatışma çıkmıştı.

 

 

 

 

 

Pek çok milliyetçi Makedonya isminin verilmesiyle, tarihlerinden de feragat edileceğini düşünüyor.
  • Makedonya’da Cumhurbaşkanı Gyorge  İvanov, anlaşmayı veto edeceğini duyurdu. Üsküp’te pek çok kişi Makedonya isminden vazgeçilmesinden hoşnut değil.

 

 

 

 

Eylemciler polis tarafından biber gazı ve cop saldırısıyla alandan uzaklaştırıldı.
  • Bugün ise Psarades kasabasına 40 km uzaklıkta bulunan Pisoderi’de yaklaşık 4 bin Yunan milliyetçisi eylem düzenlemek istedi. Ancak polis bir süre sonra eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Psarades Ortodoks Kilisesi, çanlarını çalarak anlaşmaya tepki gösterdi.

 

 

Törenin başlamasıyla birlikte pek çok Makedon milliyetçisi hükumet karşıtı eylemlere katıldı.
  • Makedonya muhalefetindeki “İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi”(VMRO – DPMNE) ise kendi sınırlarındaki Bitola kasabasında bir eylem düzenledi ve hükumet karşıtı sloganlar attı.

 

 

Makedonya İsim Değişikliği İçin Referanduma Gidiyor