Seçime Saatler Kaldı: Son Gelişmeler

Yarın gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri öncesi adaylar ve partiler son mitinglerini gerçekleştirdi.

Seçime katılacak partilerden en çok baskıya uğrayan ve barajı geçip geçmeyeceği hala tartışılan HDP İzmir ve Van’da miting gerçekleştirdi. Partinin eş başkanlarından Pervin Buldan mitingte HDP’nin tutsak Cumhurbaşkanı  adayı Selahattin Demirtaş’ın mektubunu okudu. Diğer eş başkan Sezai Temelli ise Van’da düzenlenen mitingde partililere seslendi. “Direne Direne Kazanacağız” sloganlarının atıldığı miting sonrası polis saldırısı oldu. Polis saldırısında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

 

Seöçime bir gün kala Ankara’da yapılan baskınlarda ise çok sayıda HDP  üyesi gözaltına alındı.

Baskınlarda HDK Ankara İl Eş Sözcüsü Fatma Kılıçarslan ile Fatih Kılıç, Dinçer Dağ, Mehmet Baytekin, Sidar Göksu, Barış Deli, Celal Demir’in de aralarında olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre operasyon “Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde provokatif eylem yapılacağı” iddiasıyla gerçekleştirildi. Savcılık tarafından 25 isim hakkında yakalama kararı alındığı da öğrenildi.

CHP’nin adayı Muharrem İnce ise yağmura ve İBB’nin toplu ulaşım engeline rağmen Maltepe Meydanı’nı doldurdu. Bazı kaynaklara göre 5 milyona yakın katılımın olduğu mitingde  İnce, mitingi yayınlamayan TRT’yi eleştirdi.

Öte yandan seçim günü için alınacak “güvenlik önlemleri” de açıklandı.

Buna göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, il genelinde 38 bin 480 polis görevli olacağını açıkladı.

Ayrıca 4 helikopter, 8 polis botu, 85 TOMA, 90 zırhlı araç, 137 gözaltı aracı ve 3 drone’un da “önlemler çerçevesinde” hazır bulundurulacağı bildirildi.

TC tarihinin en şaibeli seçimlerinden biri olmaya aday yarınki seçim için bir başka “güvenlik önlemi” de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) gerçekleştirilecek.  Avrupa Güvenlik AGİT, Avrupa Parlamentosu üyesi parlamenterler ve Avrupa’da bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 480 gözlemcinin seçimleri gözlemleyeceğini açıkladı.

Seçim günü uygulanacak yasaklar ise şöyle açıklandı:

Alkol kullanma, silah taşıma ve yayın yasağı şeklinde uygulanacak yasaklar  kapsamında  24 Haziran Pazar günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması ve verilmesi ile içilmesi yasak olacak. Ayrıca 5237 sayılı kanunun ilgili maddesi uyarınca köy, kasaba ve şehirlerde silah taşımak da yasak.

Oy verme günü oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.

Eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.