Meteoroloji’nin Yanlış Alarmı Yüzünden İstanbul’da Battaniye ve Karton Kutu Kıtlığı Yaşanıyor

Bugün öğle saatlerinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı uyarıya göre İstanbul ve çevresi gün içerisinde, en küçüğü ceviz büyüklüğünde olacak olan şiddetli dolu yağışına maruz kalacaktı. Bu uyarıdan sonra pek çok kişi arabalarını dolu tanelerinin yaratacağı hasardan korumak için ilginç yöntemlere başvurdu.

Sene 1973, Amerika’da yayın yapan Tonight Show programının o dönemki sunucusu komedyen Johnny Carson’dı.

Carson, Aralık ayında yayınlanan bir Tonight Show programında, “ciddi” olduğunun üstüne basarak, ülke çapında tuvalet kağıdı stoklarının ciddi anlamda azalmaya başladığına dair bir haber okuduğunu  söyledi.

Bu durum, soğan da dahil (evet SOĞAN), o dönem pek çok yaşamsal ihtiyaca kısıtlı bir şekilde ulaşmaya alışmış Amerikalılar için şaka konusu olamayacak kadar ciddiydi. Bu haberi bir komedyenin veriyor olması bile durumun inandırıcılığına gölge düşürmüyordu.

O gün televizyonun başında Carson’ı izleyen en az 20 milyon kişi için tuvalet kağıdı kıtlığı artık başlamıştı. Televizyonun başından kalkan milyonlarca kişi, psikolojik kıtlığın çapını daha da arttırarak marketlere koşmaya başladı. İnsanlar gerçekten marketlerdeki stokun bitmesine yol açtılar. Rulo başına 40 cent olan tuvalet kağıdı kısa sürede 70 cent’e çıktı.

Durum o kadar ciddiydi ki tuvalet kağıdı kara borsaya bile düşmüştü. Ocak ayında Carson’ın açıklama yapması, 4 ay sürecek bir tuvalet kağıdı kıtlığının önüne geçmekte yetersiz kaldı.

İstanbul’da Battaniye Kıtlığı

Meteoroloji’nin dolu uyarısı, geçtiğimiz sene yağan doludan muzdarip olan pek çok kişiyi alarma geçirdi. Araçlarını  garaja çekebilenler öyle yaparken dışarıda park edenler ilginç yöntemlere başvurdu. Doludan korunmak için araçlarının üzerine battaniye  örtenler, kısa süreli bir battaniye kıtlığına sebep oldu.

Bir türlü gelmeyen yaz mevsimi için kışlıklarını kaldıranlar ise kıtlıktan en çok etkilenenler oldu. Battaniye bulamayan yüz binlerce kişi çareyi, çevreden topladıkları kolileri yapıbozuma uğratıp araçlarının üzerine örtmekte buldu.Bazı lüks araç sahipleri, utanmadan hem battaniye hem de koli kullanarak tepki topladı.

Beklenen dolu bir türlü gelmeyince geriye kalan sadece kısa süreli kıtlık deneyimi oldu.