Çorlu’da Kaza Değil Katliam: Tren Devrildi, 24 Kişi Yaşamını Yitirdi

Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı arasında 362 yolcu ve 6 personel ile sefer yapan trenin 5 vagonu dün Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi yakınlarında devrildi. Vagonların devrilmesi sonucu 24 kişi yaşamını yitirirken 338 kişi de yaralandı.

Olayın büyüklüğüyle ve sorumlularıyla ilgili olarak ise devlet yetkilileri ve kurumlarından her zaman alışıldık cümleler sarfedildi. RTÜK, Tekirdağ’da meydana gelen olayla ilgili ilk olarak yayın yasağı uyguladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise olayın sebebini aşırı yağmura bağlayarak, “tren kazasının aşırı yağış nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması sonucu meydana geldiğini” açıkladı ve yine sorumluluklarını üzerilerinden atmak için yakın bir zamanda, Nisan ayında kontrollerin gerçekleştirildiği açıklamasını da yaptı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan olayın ayrıntılarıyla ilgili olarak da “8 Temmuz’da 10.40 itibarıyla 07.00  trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye  saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira  zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü  şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu  boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal  yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif   hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon  yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak  mevcut pozisyonunu korumuş, diğer vagonlar menfezi geçmekle yan yatmışladır.” açıklamasını yaptı.
Ancak, olayın gerçekleştiği bölgedeki gibi köprü veya menfez giriş çıkışlarında yaklaşım dolgusunun olmaması ve arızaları haber vermek üzere görev yapan “yol bekçileri”nin demir yollarındaki özelleştirme uygulamaları nedeniyle devre dışı bırakılması olayın asıl sorumlularını işaret etmekte.