Ana Sayfa Gündem 2014’teki Vicdani Ret Açıklamasına Soruşturma Başlatıldı

2014’teki Vicdani Ret Açıklamasına Soruşturma Başlatıldı

28 Aralık 2014’te Roboski Katliamı yıldönümünde vicdani reddini açıklayan vicdani retçi Atakan Polat’a vicdani ret açıklamasından ötürü soruşturma başlatıldı.

Vicdani retçi Atakan Polat, yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle hakkında kesilen idari para cezasına  avukatı aracılığıyla itiraz etti. Vicdani ret hakkı görmezden gelinerek itirazı reddedilen Polat hakkında itirazını eklediği vicdani ret açıklaması nedeniyle soruşturma başlatıldı. İtirazı reddeden sulh ceza hakimi,vicdani retçi Polat hakkında “örgüt propagandası yapmak”  maddesinden suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sonucunda vicdani retçi Polat terör örgütü propagandasıyla suçlanıyor.

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında vicdani retçi Atakan Polat bugün ifade verdi. İfadeye ayrıca Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Av. Gökhan Soysal da katıldı.

İfadesinde vicdani kanaatleri nedeniyle zorla eline silah almayacağını vurgulayan Polat, Roboski’de, Gazi’de, Maraş’ta, Dersim’de, Sivas’ta, Çorum’da, Kürdistan’ın birçok yerinde ve eli değdiği her yerde yaşamlarımızı çalan devlete karşı; devrimci anarşist bir birey olarak vicdani reddimi açıklıyorum” diyerek başladığı ve “Yunanistan’da Alexis’i, İstanbul’da Berkin’i, Kürdistan’da Ceylan’ı, Kadir’i, Uğur’u ve nice kardeşimizi katleden devletin, elime zorla tutuşturduğu silahı tutmayacak; vicdanımın sesini dinleyecek ve devletlerin katliamlarına karşı özgür bir dünya için mücadele edeceğim.”  diyerek bitirdiği vicdani ret açıklamasının arkasında olduğunu belirtti. Atılı suçlamaları kabul etmeyen Polat, vicdani ret açıklamasından bir suç çıkarılamayacağını, adaletsizlikleri vurguladığının üzerinde durdu.

Daha sonra söz alan Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Av. Gökhan Soysal da idari para cezasına karşı sürecin de bitmediğini, vicdani ret hakkı tanınmadığı için kesilen cezayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını belirtti. Söz konusu vicdani ret açıklamasında örgüt propagandası olarak değerlendirilebilecek tek bir cümle dahi olmadığını belirten Soysal takipsizlik kararı verilmesini talep etti.

İfade işlemlerinin ardından herhangi bir adli kontrol veya tutuklama isteminde bulunulmadı.

İfade işlemlerinin ardından sitemize açıklamada bulunan vicdani retçi Atakan Polat, devletin adaleti ve yasalarına değil kendi vicdanına göre hareket ettiğini belirterek hiçbir koşulda askere gitmeyeceğini yineledi.

Vicdani Ret Derneği