“İmar Barışı” Değil, Mamak’ta Yıkım Var!

İktidarın İmar Barış’ı düzenlemesine rağmen Mamak’ta gecekondu evleri yıkılıyor.

Mamak Fahri Korutürk Mahallesi’nde Mamak Belediyesi’nin yaklaşık dört yıldır yıkmayı planladığı evlerin yıkılacağına dair son tebligat ocak ayında gelmişti. Ancak gecekondu sahipleri mayıs ayında yürürlüğe giren “imar barışı”ndan faydalanmak için başvuru yapmış ve bunun için gerekli parayı da ödemişti. 25 Temmuz günü belediyenin yıkım ekipleri imar affından faydalanması gereken evleri yıkmak için geldi. Halk yıkım ekiplerine direnince polis saldırdı.

Yıkımın usulsüz ve haksız olduğunu söyleyen mahallelilerden beş kişilik heyet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na görüşmeye gitmişti ancak muhatap bulamamıştı. Mahallede gecekonduların yıkımı devam ediyor.

Evlerin yıkımını durdurmak için dün belediye yetkileleriyle görüşmeye çalışan ancak sonuç alamayan Avukat Sercan Aran, yıkımın hukuksuz olduğunu şöyle anlattı: “29 hanenin hukuksuz yıkım işlemi başladı. Biz de bunu belgelemek ve durdurmak için buraya geldik. Ancak tüm bu girişimlere rağmen herhangi bir belediye yetkilisi bizi muhatap almadı. Sürekli olarak bize ‘karar alındı’ dendi. 2016 tarihli bir yıkım kararından bahsediyorlar. Evet belediye encümeninin aldığı 2016 tarihli bir yakım kararı var fakat imar barışı çıktı. Bu mevzuatta buradaki evlerle alakalı koruyucu bir hüküm var.”

Mamak’ta gecekondusu yıkılan mahalle sakinlerinden biri ise “Ben burada 25 senedir oturuyorum. Bütün haklarımız gasp edildi. Paralarımızı yatırdık. Bize bir süre verdiler ama daha oturma hakkımız vardı, elimizden aldılar. Biz hakkımız neyse onu istedik” dedi. Dün gelen çevik kuvvet ekibinin halka saldırdığını anlatan mahalleli, imar affından yararlanamamalarına tepki gösterdi.