Suudi Arabistan’dan Kanada’ya Yaptırım Kararı

Suudi Arabistan, içişlerine karıştığını düşündüğü Kanada hakkında yaptırım kararı aldı ve ülkedeki Kanada büyükelçisini istenmeyen kişi (persona non grata) olarak ilan etti.

Samar Badawi ve Nassima al-Sadah

Suudi Arabistan’da Mayıs ayından beri özellikle kadın mücadelesi yürüten pek çok kişi tutuklanıyor. En son geçtiğimiz Temmuz ayında Samar Badawi ve Nassima al-Sada’nın gözaltına alınmasıyla beraber Kanada duruma tepki gösterdi.

Kanada Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkede gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalarla ilgili Kanada’nın kaygı duyduğunu ve gözaltındakilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine karşı açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise Kanada’nın bu tutumunun kendi içişlerine karışmak olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Riyad’da bulunan Kanada Büyükelçisi Dennis Horak’ı da istenmeyen insan (persona non grata) olarak ilan ederek ülkeyi terk etmesi için 24 saat verdi. Kanada’daki kendi büyükelçisi Nayif bin Bender es-Sediri’yi de ülkeden geri çekti.

Kanada’dan henüz bir açıklama gelmedi