Başsavcılık ve MASAK Ekonomi Soruşturmalarına Başladı

Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ekonomiyle ilgili “yalan” ve “yanlış” haberler yapanlara karşı soruşturma süreçlerinin başladığını ve süreceğini açıkladı.

Doların Asya piyasalarının etkisiyle rekor tazelemesiyle birlikte, mevduatlara el konulacağı ve serbest piyasanın terk edilip sabit kur piyasasına geçileceği söylentileri oluşmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “ekonomik güvenliği tehdit edici eylemlerde bulunan kişi ya da kişiler” hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki güçler tarafından gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu, birliğini ve ekonomik güvenliğini hedef alan ekonomik saldırılar kapsamında, bu amaca hizmet eder mahiyette her türlü yönlendirici haber yazılı ve görsel yayın operasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte ekonomik güvenliği tehdit içeren eylemlerde bulunan kişi yada kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu, Bankacılık Kanunu, SPK Mevzuatı ve ilgili kanun maddeleri uyarınca soruşturma başlatılmıştır”

Başsavcılığın bu açıklaması akıllara, 15 Temmuz’dan sonra yine benzer gerekçelerle ilan edilen OHAL’in hangi amaçlarla kullanıldığını getirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise, yalan haber yayıp ekonomiyi etkilemeye çalışanların 5 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar da adli para cezasına çarptırılacağını açıkladı.


Bu yazı yayımlanırken Dolar 6,82; Euro 7,77