Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün Yazılımına Göre Dünyanın Sonu 2040

Nostradamus, Baba Vaga, Mayalar ve binlerce kutsal metnin on binlerce kez tekrar yorumu. Bunların “gerçekliği” tartışmasını bir kenara bırakalım. Massachussets Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacılarının geliştirdiği bir bilgisayar yazılımı, dünyanın sonu kehanetlerine bir yenisini daha ekledi.

Aslında o kadar yeni de sayılmayan “kehanet” 1973 yılında bir grup MIT’li bilimcinin, o dönemin en büyük bilgisayarlarından biriyle yapılan bir hesaplamaya dayanıyor. Asıl amacı küresel sürdürülebilirlik hesaplaması yapmak olan “World One” uygulaması, bu sürdürülebilirliğin 2040 yılında biteceğini ön görmüş. Yani başka bir açıdan ele aldığımızda 2040 yılında dünyada sürdürülebilir yaşam döngüsü kalmayacak. Yine bir başka açıdan, daha basit olarak ele aldığımızda ise: Kıyamet!

Yazılım, öngörülerini kirlilik seviyeleri, nüfus artışı, doğal kaynaklar ve dünyadaki yaşam kalitesini baz alarak oluşturmuş.

Çıkan sonuçlar, dünyadaki koşulların özellikle 2020’den itibaren gözle görülür bir şekilde kötüleşeceğini de öngörmüş.

2020’ye 2 kala,neredeyse her gün aldığımız yangın haberleri, maskesiz gezilemeyen şehirler, bir türlü gelmek ya da gitmek bilmeyen dengesiz yağmurlar ve daha niceleri… Bütün bunların bize söylemeye çalıştığı bir şeyler var, evet. Söylenenlere karşı bizim de yapmamız gerekenler…

Kapitalizmin, nükleeriyle, HES’iyle, RES’iyle, GES’iyle, ekolojik katliamlara bizzat sebebiyet veren açlığına karşı mücadele etmek ve yaşamlarımızı kapitalizmin elinden çekip almak.

Patika Ekoloji Kolektifi