7 Aydır Hapishanede İşkenceye Uğrayan Uğur Yeloğlu Hafızasını Yitirdi

27 yaşındaki Uğur Yeloğlu,hakkında yürütülen bir soruşturma sebebiyle 7 aydır hapishanede.

Ocak 2018’de tutuklanan Yeloğlu, sırasıyla Mardin E Tipi ve Urfa T Tipi Hapishanesi’ne gönderildi. Yaşadığı psikolojik problemler sebebiyle zaman zaman nöbet geçiren Yeloğlu, tutsaklığının ilk 2 ayını hücrede geçirdi ve işkenceye uğradı.

Hücrede tutulduğu süre boyunca hafızasını tamamen yitirdi ve Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’ne nakledildi. Burada daha da kötüleşen Yeloğlu, ihtiyaçlarını gideremez hale gelince koğuşa alındı.

Koğuş arkadaşları, tek başına yemek dahi yiyemediğini ve denge bozukluğu yaşadığını söylüyor. Hapishanenin sağlık personeli de kendisiyle yeterince ilgilenmiyormuş.

Yeloğlu’nun avukatı Abdülkadir Aslan, 7 aydır iddianamesi hazırlanmayan müvekkilinin tam teşekküllü bir hastaneye kaldırılması için başvurduklarını ancak henüz cevap alamadıklarını açıkladı.

Konu meclise taşındı.

HDP Mardin Milletvekili Fatih Çiçek, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e 6 maddelik soru önergesi yöneltti.

  1. Uğur Yeloğlu’nun işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız tarafından bu iddialara dair bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma ne aşamadadır?
  2. Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi ve Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ndeki işkence ve kötü muamele iddialarına dair ilgili kişi/kişiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
  3. Uğur Yeloğlu’nun durumunun ağırlaşmasına ve tam teşekküllü bir hastanede tedavisine devam edilmesine dair yapılan başvuruya yanıt verilecek midir?
  4. Uğur Yeloğlu isimli hasta tutsağın tek kişilik bir hücrede tutulmasının hukuki gerekçesi nedir?
  5. Hapishanelerdeki hasta tutsak ve tutukluların sağlık haklarıyla ilgili bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapıyor?
  6. Bakanlığınız uzun tutukluluk süreleri ve adil yargılanma hakkıyla ilgili ne gibi önlemler almayı planlıyor? Bu önlemler nelerdir?