ABD’den İrlanda’ya Uzanan Bir Cinsel İşkence Hikayesi: Katolik Kilisesi

Ağustos ayının başlarında Pensilvanya Büyük Jürisi’nin yayınladığı bir dosya, Katolik Kilisesi’ne mensup rahiplerin çocuklara nasıl bir cinsel işkence uyguladığını gün yüzüne çıkartmıştı.

Rapor, Pensilvanya Katolik Kilisesi’nin kendi yetkileri altındaki onlarca sapık rahibi ve piskoposu 70 yıl boyunca koruduğunu gün yüzüne çıkartıyor.

Pensilvanya genelindeki 6 piskoposluk bölgesindeki binlerce çocuk, yıllar boyunca bu bölgelerde rahip ve piskoposların cinsel işkencesine maruz kalmış. Raporda geçen işkencelerden bazıları şöyle;

“Bir rahip, bademcik ameliyatı olan genç bir kıza ameliyattan sonra tecavüz etti; bir çocuk,rahip tarafından bağlanıp kemer ile kırbaçlandı ve bir başka rahip ise genç bir kızın hamile kalmasına sebep olduktan sonra kürtaj ameliyatı ayarladı. Bütün bunların bilinmesine rağmen rahiplerin Piskoposluk’ta kalmalarına izin verildi.”

Bütün bunlar ve daha fazlası yıllar önce yaşanmış hikayeler. Bu işkencelere maruz bırakılan çocuklar şimdi 40’lı yaşlarında. Cinsel işkencelerin bu kadar geç açığa çıkmasının en büyük sebebi ise kilise ve devlet.

Yasalar İşkencecileri Koruyor

Pensilvanya eyaleti yasalarına göre çocuk yaşta cinsel işkenceye maruz kalan bir kişi, en geç 30 yaşına kadar dava açma hakkına sahip. Bu süre zarfında dava açılmazsa zaman aşımı sayılıyor.

Kilise bugüne kadar bu yasanın değiştirilmesine yönelik bütün girişimlere karşı elinden geleni ardına koymamış ve lobicilik faaliyetleriyle sürecin önüne geçmiş. Ancak aileler ve avukatlar Eylül ayında buna dair yeni bir eylem süreci oluşturacaklarını ve yasanın değiştirilmesine yönelik mücadele edeceklerini aktardı.

Peki Neden Zaman Aşıldı?

Rahipler, çocuklara cinsel işkence uygularken onlara yaşadıklarının “normal” olduğu fikrini empoze etmiş ve yapmaları için çocukları manipüle ettikleri eylemlerin “Hz. Meryem’in İsa’ya yardım için yaptığı” hareketler olarak aktarmış. O dönem cinsel işkenceye uğrayan çoğu kişi, rahiplerin yaptıklarını ailelerine söylememeleri yönünde telkin verdiğini söylüyor.

Kimi aileler bir şekilde rahiplerin tacizinden/işkencesinden haberdar olup şikayet etmişler ancak polis ve başpiskoposluk süreci yavaşlatmak için ellerinden geleni yapmış ve bu süre zarfında şikayetlerde bahsi geçen hiç bir rahibi açığa almamış.

Benzer Olaylar İrlanda’da da Yaşandı

Kilisenin cinsel işkence geleneğinin bir ayağı da İrlanda’da. Cinsel işkence olayları 1930’lara kadar gidiyor. Kilise tarafından yönetilen yetimhanelerde binlerce çocuk rahiplerin işkencesine maruz kalmış. Ancak kilisenin adı kirlenmesin diye bütün bu yaşananlar görmezden gelinmiş.

En bilinen cinsel işkence olaylarından biri,Rahip Brendan Smyth’in 1945 ile 1989 yılları arasında gerçekleştirdikleri olarak biliniyor. Rahip, bu yıllar içinde Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde en az 143 çocuğa cinsel işkence uygulamış. Katolik Kilisesi’n bağlı Norbertine Tarikatı (Premonstratensiyanlar) ise kendisinden bekleneni yaparak rahibin işkencelerini hasır altı etmek için elinden geleni ardına koymamış.

Papa Franciscus’un Cōnfitḗtur’u

Bu ve buna benzer gerçekler tekrar gündem olunca Papa Franciscus günah çıkarmakta (cōnfitḗtur) gecikmedi.

Pensilvanya’da yaşananların geniş yankı uyandırmasıyla birlikte Vatikan adına mektup yazan Franciscus özür diledi. Zaten bu olaylardan hemen önce bir başka cinsel işkenceci olduğu açığa çıkan rahip, Kardinal Theodore McCarrick’i “ömür boyu dua ve evden çıkmama cezasına” çarptırmıştı.

Günah çıkartmak konusunda hızını alamayan Franciscus, 39 yıldır bir papa tarafından ziyaret edilmemiş İrlanda’ya da bir ziyaret düzenledi. Böylece uzun zaman sonra İrlanda’ya giden ilk papa oldu hem de kilisesi için bir kez daha özür dileme fırsatı buldu. Papa açıklamalarını yaparken Dublin’in pek çok yerinde eylemler gerçekleşiyordu…