#CumartesiAnneleri700Hafta | “İstismar Değil Annelik Hakkı”

Cumartesi Anneleri’nin 700.Haftası’na verdiği saldırı emrini “istismarın son bulması için” verdiğini söyleyen Süleyman Soylu ve saldırılarına karşı İHD’de bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

İHD adına basın metnini okuyan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Soylu’nun sözlerinin devletin suçlarını örtme çabası olduğunu ve zorla kaybedilme davalarına siyasi bir müdahale olduğunu vurguladı. Yoleri, Soylu’nun aynı zamanda Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini “Anneliğin istismarı” olarak lanse etmesine karşılık olarak, “Cumartesi Anneleri, anneliği istismar etmemekte, annelik hakkını kullanarak çocuklarının kemiklerine ulaşmak istemektedir” dedi.

Gözaltında zorla kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ise, Soylu’nun açıklamalarının savcılara bir mesaj olduğunu ve dosyaların kapanmasına aracılık etmeye yönelik söylemler olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğan’ın 2011 yılında Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmede Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Ana’ya verdiği sözü hatırlatan Ocak, Kırbayır’ın bulunması için dosyaları hala açmadıklarını söyledi.

Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır, Soylu’ya ithafen, “Senden davacıyız. Senin işin bizi oradan uzaklaştırmak değil, bizi dinlemektir” dedi. Kırbayır aynı zamanda, Cumartesi Anneleri’nin kararlılığı sonucu kurulan komisyonun, kardeşi Cemil’in işkence ile öldürüldüğünü ve zorla kaybedildiğini belirlediğini söyledi.

Hanife Yıldız ise, 2011 yılında Erdoğan ile görüşen 12 kişiden biri olduğunu hatırlattı. Erdoğan ve Soylu’nun kendi üzerlerinden boy gösterdiğini ve kendisini kimsenin kullanmadığını belirtti.

“Ben evladımı devlete götürdüm şimdi devletten alamıyorum. Biz sizden eşya istemiyoruz. Biz sizden canlarımızı istiyoruz”- Hanife Yıldız

Cumartesi Anneleri’nin açıklaması, haftaya tekrar Galatasaray Meydanı’nda olunacağının söylenmesiyle birlikte sona erdi.