Brezilya’da Yangınla Yok Olan Müzenin Duman Dedektörü Bile Yokmuş

Geçtiğimiz günlerde Brezilya’da bulunan 200 yıllık Rio Ulusal Müzesi ve içinde bulunan 20 milyona yakın tarihi eser, çıkan bir yangınla tamamen yok olmuştu.

İtfaiyenin ve yüzlerce kişinin çabasıyla, bazı eserler kurtarılabilmişse de, Brezilya’nın 500 yıllık tarihini  barındıran bina ve 20 milyona yakın tarihi eser küle dönüştü.

Pek çok kişi, yangının çıkma sebebinin ihmalkarlık olduğunu belirtiyor. Müze müdürlüğü ble binada yangın çıkabileceğine dair gerekli kurumlardan fon talep etmiş ancak dilekçeleri cevapsız kalmış. Müze çalışanları da, kendi aralarında konuşurken en büyük korkularının bu olduğunu birbirlerine anlatırmış.

Temmuz ayında federal savcılığa dilekçe gönderen bir mimar, çatıda yanıcı plastik malzemelerin olduğunu ve kabloların yeterli şekilde kaplanmadığına dair fotoğraf belgelemiş.

Göz göre göre gelen yıkımı engellemek için 2015 yılında Brezilya Ulusal Gelişim Bankası ile görüşmelere başlanmış. Ancak bankadan bir türlü gelmeyen fon ve kısıtlı imkanlar yüzünden, yangın önleme sistemleri kurulamamış.

Gelen bilgilere göre müzede duman detektörü bile bulunmuyormuş.

Alınmayan Önlemlere Karşı Yapılan Eyleme Polis Saldırısı

Pazartesi günü yangından sonra müze çevresinde toplanan yüzlerce kişi, devletin yangına göz göre göre izin vermesine karşı eylem yaptı. Çoğunluğu üniversite öğrencisi olan eylemcilere polis biber gazı ile saldırdı. Saldırılarda herhangi bir yaralanma yaşanmadı.