Suriyeli Yüzücü Göçmenlere Yardım Ettiği İçin “İnsan Kaçakçılığı” İle Suçlanıyor

Suriyeli profesyonel yüzücü Sara Mardini 2015 yılında Lesbos Adası’nda 18 göçmeni kurtarmıştı. Mardini, Lesbos’da göçmenlere yardım ettiği için insan kaçakçılığı ve casusluk bahanesiyle Yunanistan devleti tarafından gözaltına alındı.

Sara Mardini ve kendisi gibi yüzücü olan kardeşi Yusra Mardini, 2015 yılında batmak üzere olan bir göçmen botuna yüzerek gitmiş ve botu Lesbos Adası’na çekip göçmenleri kurtarmıştı. Avrupa’da ve dünya basınında kahraman ilan edilen kardeşler daha sonra Almanya’ya yerleştiler.

Sara Mardini, 2016 yılında göçmenlere yardım eden bir dernekte gönüllü olarak çalışmak için Lesbos’a geri döndü. Lesbos’da bulunduğu süre boyunca gözle görülür bir sorunla karşılaşmayan yüzücü, 21 Ağustos’ta üniversite eğitimi için Almanya’ya dönmek üzere hava alanında beklerken gözaltına alındı.

Mardini’yle beraber aynı örgütte çalışan bir Yunan ve İrlandalı’da aynı gün gözaltına alınanlar arasındaydı.

Atina’da Sara ve arkadaşları için eylem yapıldı.

Koridallos Hapishanesi’nde tutulan Mardini ver arkadaşları; “insan kaçakçılığı”, “casusluk” ve “suç örgütüne üye olmak” suçlarından yargılanacak. Avukatı Haris Petsalnikos 6 ay önce başlayan soruşturma döneminde Mardini’nin Yunanistan’da bile olmadığını belirtirken insani yardım ve dayanışmanın bu sayede kriminalize edilmeye çalışıldığını dile getirdi.

İddianameye göre Mardini’nin gönüllüsü olduğu örgüt göçmenlere devlete göre “yasadışı” bir şekilde yardım ediyormuş.

Mardini ve arkadaşları Yunan yasaları gereği 18 ay hapiste tutulabilirler.