Evrensel Gazetesi’ne Erdoğan’a Hakaretten Para Cezası

Cumhurbaşkanına hakaret ile yargılanan Evrensel çalışanları Arif Koşar ve Vural Nasuhbeyoğlu’ya 7’şer bin liralık tazminat cezası verildi.

İstanbul 2. Asliye’de görülen mahkemede avukatlar Koşar ve Nasuhbeyoğlu’nun beraatini talep ettiler. Ancak mahkeme heyeti bunu kabul etmeyerek her birine 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ve bunu para cezasına çevirdi.

Para karşılığı olarak 7’şer bin lira ceza alan Evrensel çalışanlarının avukatları, kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

Bu davanın ardından gazetenin Genel yayın Yönetmeni Fatih Polat hakkında “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme” suçundan açılan dava görülmeye başlandı. 2010 yılında Dönemin Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek ile TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında geçen konuşmaların ses kaydını gazetecilik gereği haberleştiren Polat’a, bu suçlamayla dava açılmıştı. 2012’de çıkan basın affıyla, kovuşturma aşamasında düşmüştü. Ancak 3 yıl içinde başka bir sebepten ötürü suçlanan Polat’ın davasına kaldığı yerden devam edildi.

Suçlamaya ilişkin savunmasını yapan Polat, söz konusu haberin Evrensel’in yayımladığı 22 Şubat 2010 tarihinden 1 gün önce Akşam gazetesinde çıktığını söyledi. Söz konusu kayıtların daha pek çok yerde haber olduğuna dikkat çeken Polat, ABD’yi sarsan ve Başkan Richard Nixon’un istifasıyla sonuçlanan Watergate Skandalını hatırlatarak: “Ses kayıtları kişilerin görüşme ve özel hayatına ilişkinse gazeteci bunu haberleştirmez. Ancak kayıtta, seçilmiş ve atanmış kişilerin kamuyu ilgilendiren iletişimi söz konusuysa gazeteci bunu haber yapar.” dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) bildirgesini de hatırlatan Polat, gazetecinin halkı ilgilendiren olayları aktarma hakkına sahip olduğunu söyledi. Polat, “Biz bunları mesleğimiz gereği yerine getiririz. Sonrasında başımıza ne gelirse eyvallah.” diyerek savunmasını bitirdi.

Dosyanın bilişim uzmanı bir bilirkişiye gönderilip davanın 6 Aralık’a ertelenmesine karar verildi.

 

Polat’ın avukatı Devrim Avcı da, “ifşa etme” ifadesinin “kamuya açıklama, aktarma” anlamına geldiğini belirterek, “Zaten Evrensel’in haberinden önce kamuoyunun bildiği bir şey yeniden kamuoyuya ifşa edilmez.” dedi.  Avcı mahkemeden, 21 Şubat 2010 tarihli Akşam gazetesine de soruşturma açılıp açılmadığının araştırılmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, haberin çıktığı 22 Şubat 2010 tarihinden önce Evrensel gazetesinde davaya konu haberle ilgili yayın yapılıp yapılmadığı hususunda dosyanın bilişim uzmanı bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, Akşam gazetesinin hangi yargı sınırında olduğu tespit edildikten sonra Avcı’nın talebinin kabulü ile Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Aralık’a ertelendi.