Florence ABD’ye Ulaştı Tahliyeler Devam Ediyor

Geçtiğimiz günlerde tropik fırtına olarak Atlantik Okyanusu’nda açığa çıkan Florence, yakın zamanda seviye 1 kasırgaya dönüşerek ABD’ye iniş yaptı.

Florence, bugün sabah  saatlerinde Kuzey Carolina kıyılarına ulaştı. Önümüzdeki 3 gün boyunca 8 aylık yağmur yağışı olacak ve Carolina’nın iç bölgelerine doğru gücünü arttırarak hareket edecek.

Eyalette bulunan New Bern şehrinde yaklaşık 200 kişi, 1 metreyi bulan sel sularından bugün gündüz saatlerinde kurtarıldı. Daha pek çok bölgede yoğun taşkın ve rüzgar etkisini hissettiriyor.

Bu sabah Kuzey ve Güney Carolina bölgelerinde 500 binden fazla evde elektrik kesintileri yaşandı ve 26 bin kişi sığınaklara nakledildi. Eyalette yaklaşık 4 bin arama kurtarma görevlisi çalışma yürütüyor. Eyalette bulunan bir nükleer santral tamamen kapatıldı.


Şimdiye kadar 1 milyon kişinin tahliyesi bir şekilde gerçekleştirildi.Ancak eyalette çok sayıda yaşlı ya da başka yerlere gidemeyecek durumda olan insan bulunmakta. Bazı insanlar ise gidebilecekleri halde bulundukları yeri terk etmiyor.

Yavaş ilerlediği için etkisinin daha fazla hissedilmesini sağlayan Florence, önümüzdeki günlerde 10 milyona yakın insanı etkilemeye devam edecek.

Henüz bir can kaybı bilgisine ulaşılmadı. Ancak kasırganın boyutu göz önüne alındığında en büyük korku çok sayıda can kaybının yaşanması.


Tutsakların Bir Değeri Yok

Güney Carolina Valisi Henry McMaster, kasırganın gelmesinden kısa bir süre önce hiç bir Güney Carolinalının kasırgadan etkilenmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak izin verilecek birileri vardı, tutsaklar.

K. Carolina ve Virgina, kasırgadan etkilenecek bütün hapishaneleri tahliye etti. G. Carolina ise kasırga güzergahındaki çok sayıda hapishaneyi tahliye etmeyerek tutsakların canını hiçe sayıyor. McMaster, daha önce verdiği bir demeçte “dışarıda” olanların tahliyesinin daha öncelikli olduğunu ve “içeridekileri” içeride bırakmanın daha güvenli olacağını söylemişti.

Tutsakların içeriye gizlice soktukları telefon aracılığıyla hapishaneden bilgi alan bir muhabir, gardiyanların tutsaklara stoklamaları için fazla su bile vermediklerini belirtti.