ABD’den Çin’e S-400 Yaptırımı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan Sukhoi Su-35 savaş uçağı ve S-400 karadan havaya füze sistemi satın alan Çin’in Savunma Bakanlığı’na bağlı Ekipman Geliştirme Birimi’ne mali yaptırımlar getirildiğini açıkladı.

Gazetecilere adının açıklanmamasıyla şartıyla konuşan ABD’li yetkililer, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında 2017 yılında çıkartılan ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) uyarınca üçüncü bir devlete ceza uygulandığını söyledi.

Yetkililer, ABD’nin Rusya’dan savaş uçağı ve füze alan diğer devletlere karşı da benzer adımlar atabileceğini söyledi. Rusya’dan askeri malzeme almayı planlayan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye, Rusya’dan biri opsiyonlu iki adet S-400 füze savunma sistemi satın almak üzere Eylül 2017’de bir anlaşma imzaladı. Sistemin teslimatın 2019’da başlanması bekleniyor ve bu anlaşmanın bedeli yaklaşık 2,5 milyar dolar olarak hesaplanıyor. ABD ve NATO ise Rusya’nın hava savunma sistemlerinin NATO’nun kullandığı savaş uçaklarıyla ilgili gizli ayrıntıları öğrenebileceği kaygısıyla Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemini satın almasına karşı çıkıyor.