Kağıt Krizine Basın İlan Kurumu Çözüm Getirdi!

Ekonomik krize bağlı kağıt krizi ve devletin ekonomi politikaları ile birlikte bir çok gazete, dergi, kitap evi fiyatlarını arttırdı ya da  yayınlarının boyutunda değişimlere gitti.  Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu da, Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile kağıt krizi ile ilgili dün yaptığı olağanüstü toplantısında çeşitli kararlar aldı. Gazetelerin yüzölçümü ve satış sayısı ile ilgili birtakım düzenlemeler yapıldı.

BİK bürokratları kağıt krizine ilişkin olarak birtakım kararlar aldı. Asgari yüzölçümü ve satış miktarlarında düzenleme getiren kararların Resmi Gazete’de en kısa zamanda yayınlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Alt vasıflı gazeteler için 0.75 metrekare olan asgari yüzölçümü 0.60 metrekare, Vasıflı gazeteler için 1.12 metrekare olan asgari yüzölçümü 0.90 metrekare, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki gazeteler için 1.50 metrekare olan asgari yüzölçümü 1.12 metrekare, İstanbul, Ankara ve İzmir’de yayınlanan gazeteler için 2.25 metrekare olan asgari yüzölçümü ise 1.50 metrekare olarak belirlendi.

Ayrıca, normal gazete ebadı esas olmak üzere; İstanbul, Ankara ve İzmir’de 12 sayfa olan asgari yüzölçümü 8 sayfa, Kurum Şubesi bulunan diğer yerlerde ise 8 sayfa olan asgari yüzölçümü 6 sayfa olarak belirlendi.

Düzenlemede, gazetelerin satış miktarıyla ilgili olarak ise şu ifadeler yer aldı:

— 4.000 satış yapması gereken yaygın gazeteler de en az 2.000 bayi (%50) ve 2.000 abone satışı yapabilecek. Örneğin, Asgari yüzölçümü için gerekli olan 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top, asgari satış için gerekli 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top daha az harcanacaktır. Dolayısıyla 10 birimle yerine getirilen görev 4 birim avantajla 6 birimle tamamlanmaya çalışılacak.