Keşif Zaptı: “Panzerin Frenlerinde Sorun Yoktu, Direksiyon Rahatlıkla Manevra Yapabilirdi”

Şırnak Silopi’deki Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi panzerin eve girmesi sonucu uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ı katleden zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan dava kapsamında önceki gün olay yeri keşfi yapılmıştı.

Daha önce 3 kez ertelenen ve mahkeme heyeti üyeleri, iki trafik bilirkişi, makine bilirkişi ile panzer sürücüsü konusunda uzman kullanıcı bilirkişi tarafından yapılan keşifteki gözlemlere dair “Keşif Zaptı” hazırlandı. “Keşif Zaptı”nda, Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan panzerin hareket ettiği MHP İlçe Binası önünden, olayın neticelendiği ev duvarlarının görünmediği ve mahallenin kısmen sokak lambalarıyla ışıklandırıldığı kaydedildi.

Harici akü takviyesinin ardından çalışan araç testine ilişkin ise şu tespitlerde bulunuldu: “Çalıştırma, durma ve kalkma, hareket testleri yapıldı. Aracın çalışır halde iken frenlerinde herhangi bir sorun olmadığı, direksiyonun rahatlıkla manevra yapabildiği gözlemlendi. Araç istop ettirilerek durma halinde fren ve direksiyon testi aşamasına geçildi. Ancak aracın stop açma kapama kollarına basılmasına rağmen istop ettirilemediği anlaşıldı. Harici müdahale ile araç istop ettirildi. Bu halde iken araç eğimli alandan kısmen vites boşa alınarak bırakıldığında hareket ettiği, frene basıldığından frenleme yapabildiği görüldü.” 

Bilirkişilerin ayrıntılı raporlarının önümüzdeki günlerde, 25 Ekim tarihinde 5’inci duruşmasının görülecek olan dava dosyasına sunması bekleniliyor.

Polis Ömer Yeğit ve amiri Murat Maden hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede yer alan Trafik Bilirkişi raporunda, zırhlı araç sürücüsü Yeğit’in, “Motorlu araç sürücü sertifikasının” bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği bilgisine yer verilmişti.

Yeğit, savcılığa verdiği ifadede ise kendisini “Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’nci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Aracın direksiyonu kilitlendi. Fren tertibatı işlemedi” diye savunmuştu. Olay sonrası tutuklanan sanık polis Yeğit ilk duruşmada tahliye edilmişti.